Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Island firar med sina fans. Arkivbild.

Så minns vi EM 2016

Festen är över. Glada målfirande höfter har slutat svänga och tårarna har torkat. Fotbolls-EM i Frankrike har avgjorts – och vem kan glömma...

...överraskningarnas EM

Island hade aldrig spelat ett mästerskap. Ändå kom Lars Lagerbäck och hans vikingaskägg till lag och tog EM med storm. Visst, det var ingen sprudlande fartfotboll. Men det var en kompetent, otroligt stabil lagmaskin som tog sig hela vägen till kvartsfinal. Och då har vi ändå inte nämnt att Wales gick till semifinal.

...Zlatans bleka skepnad

50 klubblagsmål i resväskan och "hemma" i Frankrike: Zlatan Ibrahimovic klev in i EM och skulle bara krossa förväntningarna. Det gick inte. Sverige gjorde ett enda mål, ett självmål, och kom sist i gruppen. Visst var han en tveksam avblåsning från att näta – men Zlatans sista show blev ett fiasko.

...det stora straffdramat

Graziano Pellè sköt utanför, Mesut Özil träffade stolpen, Simone Zazas skuttande blev ett viralt skämt i sociala medier. Tyskland hade aldrig slagit Italien i en mästerskapsmatch när lagen drabbade samman i kvartsfinalen i Bordeaux. De lyckades nu – men det krävdes 18 straffar för att skilja lagen åt. 18 stycken.

...den taktiska trenden

Plötsligt var den tillbaka, trebackslinjen. Det har inte varit på modet sedan 90-talet, men i EM fick vi se flera lag effektivt använda inte två, utan tre centrala mittbackar. I kvartsfinalerna såg vi hur Wales, Italien och Tyskland alla ställde upp med uppställningen.

...de papperstunna tröjorna

Schweiz match mot Frankrike slutade 0–0 i mål, men 0–5 i tröjor. Hela fem schweiziska spelare fick sina matchställ totalt sönderrivna i en annars lugn match. Xherdan Shaqiri sammanfattade med ett dräpande citat om tillverkaren: "Jag hoppas att de inte tillverkar kondomer".

..."Grizous" genombrott

Ni kan den dramaturgiska kurvan vid det här laget. En kortvuxen Antoine Griezmann nobbades av franska akademier som yngling och hittade sin framtid i Spanien. Där växte han till sig och återvände som Frankrikes stora hjälte. Anfallaren, med det Zidane-doftande smeknamnet "Grizou", är en blond liten stjärna för ett landslag utmattat av tidigare årgångars antihjältar.

...Vulkanen

Med tunga nävar klappade sig den isländska publiken genom tv-rutan. Den synkroniserade handklappsvulkanen blev så populär att den lånades av andra EM-lag. Som bäst var den efter vinsten mot England, då adrenalinstinne Aron Gunnarsson frustade längst fram med svettiga nävar i luften.

...Hodgsons förberedda mörker

England hade trimmat bort överskottsvikt och kom till EM med ungt hopp. Det räckte inte. Island (!) var stoppet och efter matchen kom Roy Hodgson till presskonferensen och läste upp sin avgång från en förberedd lapp. Tanken på att förbundskaptenen bar lappen i fickan genom hela åttondelsfinalen – huvva, vilket mörker!

...Deschamps disciplinerade älsklingar

Återigen är det franska landslaget omtyckt. Det var länge sedan Frankrike kände sådana känslor för sitt lag. Didier Deschamps har tagit hårda beslut, petat en handfull bråkstakar och stjärnor (Benzema!) och gav Frankrike något att älska. Utan divalater eller alltför stora inre hierarkier. Och se hur långt det räckte.

...huliganismen och protesterna

Tidigt i EM såg det ut att bli ett bråkigt EM, då en drabbning mellan ryska och engelska bråkstakar slutade på sjukhuset. Något senare blev vi varse om en annan stridighet mellan en liten fraktion kroatiska fans och landets förbund, då de med bengaliska eldar försökte förstöra för sitt eget (!) landslag.

...den (för?) stora festen

EM utökades från 16 till 24 lag. Ett beslut som ledde till... ja, där går åsikterna isär. Vissa menar att det kommer hjälpa mindre nationer att utvecklas, andra att kvaliteten sänks. En av de negativa rösterna var Tysklands Joachim Löw som menade att det "skadar sporten".

...Ronaldos finalskada.

Finalen var bara åtta minuter gammal, då Dimitri Payet sprang ihop med Cristiano Ronaldo. Real Madrid-stjärnan blev liggande med smärtor i knät, fick vård, och kom sedan tillbaka in på planen igen. Men en stund senare lade han sig ner i gräset igen. Ytterligare en gång fick han läkarvård. Ytterligare en gång försökte han spela vidare. Men det gick inte. Med tårar i ögonen bars Ronaldo kort därefter ut på bår, bara 25 minuter in i matchen.

...Portugals första mästerskapsvinst

Med Ronaldo borta från spel såg Frankrike ut att ha ena handen på EM-pokalen. Men Portugal stred tappert, höll nollan, och tog finalen till förlängning. Där klev doldisen Èder fram. I den 109:e minuten sköt 28-åringen in 1–0 för Portugal. Ett mål som blev matchens enda, och som säkrade Portugals historiska första mästerskapsvinst. När domare Mark Clattenburg blåste i pipan för sista gången visste det rödgröna jublet inga gränser. Cristiano Ronaldo? Med ett hårt tejpat knä brast han ut i tårar igen. Den här gången av glädje.