Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Så ligger svenskarna till inför andra dagen

Det bjöds på både en del framgångar och några tunga misslyckanden under den första dagen i Scandinavian Invitation för de blågula spelarna.
Inför dag två ger GP förutsättningarna för alla svenskarna – och analyserar det som stack ut under torsdagen.

Torsdagens ...

Stora blågula överraskning: David Nyfjäll, 20

Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Det är klart att i enskilda tävlingar så kan absolut amatörspelare mäta sig med proffsspelarna, skillnaden är inte så stor som benämningarna indikerar. Men att amatören Nyfjäll när samtliga svenskar hade gjort sitt under den första speldagen skulle vara delad näst bäste blågul lirare var det nog ingen som hade kunnat tro. 20-åringen spelade otroligt lugnt och stabilt hela vägen och hade egentligen bara en fadäs på 18 hål, det var när han på näst sista hålet gjorde en dubbelbogey. Men på det stora hela, wow, vilken insats för spelaren som belönades med en plats i tävlingen efter att han varit med och vunnit Lag-EM tidigare i somras.

Lilla blågula överraskning: Joakim Lagergren, 27

Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

Det finns flera svenskar som Alexander Björk och Sebastian Söderberg som förtjänar ett omnämnande efter fina öppningsrundor, men den stora knallen vid sidan av Nyfjälls häftiga insats var solklart Joakim Lagergren. Som han spelade! Med den, som vanligt, röststarka och ivrigt påhejande klacken i ryggen bjöd 27-åringen på fullkomligt strålande golf med sju birdies och inte en enda bogey. Med 63 slag är han delad tvåa inför fortsättningen – som blir otroligt spännande att följa.

Blågula besvikelse: Alexander Norén, 37

Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Många hade säkert önskat att Henrik Stenson skulle ha ännu mer kontakt med den absoluta toppen efter första dagen, men med tanke på att den här säsongen inte har varit 43-åringens bästa och att han själv varit öppen med att formen inte är på topp så kändes det ändå inte helt orimligt eller förvånande att han smög in på ett slag under par. Nej, den stora besvikelsen var i stället Alex Norén, som tillsammans med Stenson är det stora affischnamnet för tävlingen. Norén har inte på något vis haft någon lysande säsong, men två slag över par är ändå en missräkning både för honom och alla svenska fans. Kan han komma tillbaka starkt dag två?

Där finns det mer att hämta: Marcus Kinhult, 23

Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Det finns flera svenskar som borde ha mer att kräma ur. Både Stenson och framför allt Kinhult är två som nog många hoppas ska ta ytterligare kliv dag två. Ett slag under par för båda är inget superresultat men det är definitivt inte heller dåligt. Utgångsläget ser därmed gynnsamt ut då de kanske ges möjlighet att smyga med. Framför allt Kinhult har under säsongen visat att han har kapaciteten för att spela riktigt, riktigt bra, så en förbättring här hade inte förvånat.

Fakta: Så ligger alla de svenska spelarna till inför dag två

2) Joakim Lagergren, –7

12) David Nyfjäll, –3

12) Sebastian Söderberg, –3

12) Alexander Björk, –3

25) David Lingmerth, –2

25) Rikard Karlberg, –2

35) Marcus Kinhult‚ –1

35) Per Langfors, –1

35) Henrik Stenson, –1

51) Jens Dantop, par

51) Johan Edfors, par

51) Niklas Lemke, par

71) Anton Karlsson, +1

71) Oscar Lengden, +1

71) Albin Bergström, +1

71) Vincent Norrman, +1

87) Henric Sturehed, +2

87) Alexander Norén, +2

108) Christofer Blomstrand, +3

108) Alexander Wennstam, +3

108) Christopher Sahlström, +3

124) Robert Karlsson, +4

136) Philip Eriksson, +5

136) Jarmo Sandelin, +5

146) Simon Forsström, +6

152) Johannes Axell, +7

153) Joakim Wikström, +8

155) Stefan Idstam, +13

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.