Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Så hyllar Högsbo basket Kobe Bryant

Basketstjärnan Kobe Bryant omkom tragiskt i en helikopterolycka.
På fredag hyllas han av Högsbo Basket.
– Alla som har Lakers-kläder eller Kobe-grejer går in gratis på matchen, säger damlagets tränare Jonas Fredriksson.

Det var i söndags kväll som idrottsvärlden nåddes av chockbeskedet att basketlegendaren Kobe Bryant, hans 13-åriga dotter och sju andra personer omkommit i en helikopterolycka utanför Los Angeles.

LÄS MER: Kobe Bryant död i helikopterolycka

Den tragiska händelsen har följts av massvis av hyllningar till avlidne Bryant och stöttning till Los Angeles Lakers-profilens familj.

Även i Göteborgs basketkretsar mottogs beskedet med bestörtning och på fredag när Högsbo Basket tar emot Visby Ladies i Gothia arena kommer Bryant att hyllas.

– Vi kommer att hålla en tyst minut innan matchen och sedan har vi sagt att alla som har Lakers-kläder eller Kobe-grejer går in gratis på matchen, säger damlagets tränare och Jonas Fredriksson som säger att nyheten har lett till stor sorg även i Göteborgsbasketen.

– Jag tränade en grupp med pojkar födda 09/10 i dag och det enda som det pratades om var att han var borta, säger Fredriksson.

LÄS MER: Idrottsvärldens hyllningar till Kobe Bryant

"Där vi kommer sakna honom mest"

Tränaren är övertygad om att Bryant hade haft mycket att ge basketvärlden de kommande åren.

– Jag tror att han hade kunnat göra mycket framöver. Han hade själv tre döttrar som spelade basket och jag tror han skulle vara ett affischnamn för Women's NBA och kunnat få upp deras rykte på ett helt annat sätt än vad det är nu. Det är inte det han har gjort som är den största grejen utan det han skulle kunnat ha gjort, säger Fredriksson som menar att det inte går att ta miste på hur mycket många barn och ungdomar sett upp till Bryant.

– Kastar vi en pappersbit i papperskorgen och sätter den då är det att det blir en "Kobe" och sätter man ett tufft skott över någon annan har barnen alltid sagt att man har gjort en "Kobe" och det tror jag att man kommer göra framöver också. Det är häftigt att han har haft en sådan påverkan, det spelar ingen roll om man har gillat eller hatat honom, det är respekten att han har varit en riktigt jäkla bra basketspelare som har gjort att man blir imponerad och att alla sörjer så som han gör.

Hur stor tycker du att han är i basketvärlden?

– Kobe och Michael Jordan är väldigt lika som spelare. Kobe kopierade Jordans rörelsemönster rakt av, han var lika bra i sin generation som Michael var i sin. Man behöver inte jämföra dem mer än så. Kobe är topp, topp i NBA:s historia och är den fjärde bästa poänggöraren någonsin. Lebron James passerade ju honom precis och då var Kobe den förste att gratulera honom till det, det säger väl en del om vilken människa han var också. Och det är det, att kunna vara så ödmjuk trots att man är så jävla bra, det är det fina.

LÄS MER: Här är Kobe Bryants karriär

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.