Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/16

Så gick det i EM-seglingen på Marstrand

I helgen avgjordes EM i segling för klassiska 12-metersyachter i Marstrandsfjorden.
– Det har gått alldeles utomordentligt, säger Robert Sinclair, ordförande i Göteborgs seglarklubb GSK.

EM-tävlingen 12mR 2019 påbörjades i Skagen förra veckan och avslutades på Marstrand i helgen. Totalt deltog nio klassiska 12-metersyacher i elva olika seglingar. Vad de nio båtarna har gemensamt är att de är byggda i trä innan 1940. Under söndagseftermiddagen korades de tre medaljörerna: guld till Vim, silver till Wings och brons till Trivia.

– Det är alltid spännande. Sedan är det underbart vackert att se på. Vi har haft det otroligt bra här på Marstrand, säger Sinclair.

LÄS MER: Träbåtar från 30-talet gör upp i EM på Marstrand

Hade tur med vädret

Trots lokala skurar under söndagen var Marstrand en prick på kartan som klarade sig undan regnet. I det stora hela visade det sig bli ett helgväder som passade sig alldeles ypperligt för ändamålet.

– Det har gått alldeles utomordentligt. Vi har haft varierande väder, men alltid en bra vind och inget regn och ingen åska.

"Hoppas på fler EM"

Enligt Sinclair var det många, till och med förvånande många, som hittade till kajen för att ta del av prisutdelningen på söndagen. Han menar att på grund av seglingens olika klasser – allt från jollar till rariteter och moderniteter – finns det mycket att intressera sig för och därav lockas en och annan till evenemangen.

– Det är inte i klass med fotboll kanske, men man kan i alla fall framhålla Marstrand som ett fantastiskt segelställe i världen, säger han.

Nästa år är det VM i Finland och därav inget Europamästerskap. Hur läget ser ut efter det är ännu oklart, men Sinclair tror inte att helgens seglingskalas var för första och sista gången.

– Vi hoppas på fler EM i framtiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.