Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På söndag lottas EM-kvalet. Sverige finns i seedningsgrupp 2. Arkivbild.

Så fungerar EM-kvallottningen

Det är dags för lottning till herrarnas fotbolls-EM 2020. Men hur kvalificerar sig länderna till mästerskapet egentligen? Här reder vi ut alla frågetecken.

När och var lottas EM-kvalet?

På söndag i Convention Centre i Dublin, Irland, klockan 12.00 svensk tid.

Vilka svenskar är på plats?

Svenska fotbollförbundets delegation består av generalsekreterare Håkan Sjöstrand, förbundskapten Janne Andersson, landslagschef Stefan Pettersson, medieansvarig Ester Kristiansson samt koordinator Cecilia Sandell.

Hur går kvalet till?

55 länder gör upp om 24 platser i EM 2020. Eftersom mästerskapet spelas i tolv olika länder runt om i Europa är inget värdland direktkvalificerat. De 55 länderna lottas in i tio kvalgrupper. Varje grupp innehåller fem eller sex länder. I kvalet är det dubbelmöten, precis som vanligt. Matcherna spelas i mars, juni, september, oktober och november 2019. De två bäst placerade länderna i varje grupp går till EM.

Hur ser seedningen i kvalet ut?

Länderna är indelade i sex seedningsgrupper. Sverige finns i grupp 2, tillsammans med exempelvis Tyskland, Island och Wales. Segrarna i Nations Leagues A-divisioner, Schweiz, Portugal, Nederländerna och England, bildar en separat seedningsgrupp. De fyra länderna är garanterade att hamna i kvalgrupper med fem länder, eftersom de ska spela Nations Leagues finalspel parallellt med kvalet. Ett lag från varje seedningsgrupp lottas in i de olika kvalgrupperna. Några brasklappar finns dock, till exempel kan Serbien och Kosovo inte mötas på grund av det spända politiska läget mellan länderna. Dessutom kan bara två av värdländerna för EM lottas in i samma kvalgrupp.

Hur fungerar det med Nations League?

20 länder kommer att vara klara för EM efter kvalspelet. De sista fyra biljetterna delas ut efter ett playoff som grundas på Nations League. Gruppsegrarna i Nations Leagues fyra olika divisioner kommer att spela playoff, där vinnarna belönas med en EM-plats. Alltså kommer ett land från varje division få en biljett till mästerskapet. Om en gruppvinnare redan har säkrat EM-spel via kvalet går playoffplatsen till det näst högst rankade laget i divisionen, och så vidare.

Dröm/mardrömslottning för Sverige?

En mardrömslottning kan se ut så här: Frankrike, Sverige, Serbien, Rumänien, Armenien och Lettland.

En drömlottning skulle kunna vara: Polen, Sverige, Finland, Estland, Gibraltar och San Marino.

När och var spelas EM?

EM avgörs mellan den 12 juni och den 12 juli 2020 och spelas på tolv olika platser i Europa: Baku, Bryssel, Köpenhamn, London, München, Budapest, Rom, Amsterdam, Dublin, Bukarest, S:t Petersburg, Glasgow och Bilbao. Finalen går på Wembley i London.