Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så blir nya Gamla Ullevi

ALLMÄNT: Fotbollsplan, parkeringshus, kontor och eventuellt ett hotell. Området kring Gamla Ullevi kommer att se helt annorlunda ut visar detaljplanen.
GP-sporten kom i går över Stadsbyggnadskontorets detaljplan för Gamla Ullevikvarteret. En plan som innehåller mycket mer än bara en ny fotbollsarena. Som väntat kommer arenan att rymma upp till 18 000 sittande åskådare. Alla fyra sidor blir försedda med läktartak som mäter 21 meter på höjden, motsvarande ett sjuvåningshus, där syftet är att skapa en intim känsla.
Under arenan skall det byggas ett parkeringsgarage med plats för 700 bilar, ungefär på samma sätt som vid Ullevi. Tanken är att den skall ersätta befintlig parkering som i dag finns framför arenan.
Kontor och hotell
Runt arenan kommer stora förändringar att ske. I det sydöstra hörnet, som vetter mot Heden, skall en fastighet om 10 000 kvadratmeter byggas som är avsedd för kontor eller hotell. Byggnaden skall utformas med en högdel och en lågdel.
I det nordöstra hörnet, där den bemannade Shellmacken finns, skall ett 16 våningar högt höghus med 30 000 kvadratmeter våningsyta färdigställas. Planer finns att bland annat tingsrätten skall flytta dit.
Utöka tennisbanorna
Detaljplanen innebär också att tennisanläggningen, som har ett tidsbegränsat bygglov, permanentas. Dessutom kommer det att finnas möjlighet att utöka antalet utomhusbanor från dagens tre till fyra.
Stadsbyggnadskontoret skriver bland annat följande:
"Kvarterets fria läge medför att inslag av höga byggnader kan vara lämpligt. Från stadsbildssynpunkt är hörnet Ullevigatan-Skånegatan lämpligt att bebygga, inte minst för att få en värdig inramning av den plats som på sikt ska skapas vid entrén till Nya Ullevi och till Evenemangsstråket".
- Jag kände inte till allt i detaljplanen, säger alliansens ordförande Lars Ranäng när GP når honom, men det verkar rimligt som du beskriver och innehåller inga större överraskningar.
Kan överklagas
Målsättningen är att arenan skall stå klar till den allsvenska premiären i april 2008. För att det skall gå i lås krävs att byggherren Higab tar det första spadtaget redan den 1 oktober i år.
- Då måste Blåvitt, Öis och Gais flytta från Gamla och spela de resterande fem omgångarna på Ullevi, säger Lars Ranäng. Och under nästa år blir det klubbarnas hemmaarena. Det som jag spontant känner är att p-garaget under arenan kan fördröja byggtiden.
Något annat som också kan fördröja är ett eventuellt överklagande av detaljplanen.
- Det är rätt så vanligt att detaljplaner överklagas och att en överklagan kan ta upp till ett år är inget ovanligt, sade Magnus Sigfusson på Stadsbyggnadskontoret nyligen.
I praktiken innebär det att lika lång tid som ett eventuellt överklagande tar, lika lång tid blir arenan försenad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.