Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så blir du skidsupporter

Tidernas sydligaste svenska världscuptävling innebär en unik chans för många att se skidor live. Så vad ska en ovan åskådare tänka på? – Kom i tid och klä dig varmt, säger tävlingsgeneralen Karl-Erik Claesson.

Han är ordförande i det bolag som bildats för att arrangera de historiska första världscuptävlingarna i längdskidåkning i Ulricehamn. Och när allt tyder på en hejdundrande publiksuccé med omkring 50 000 åskådare i morgon och på söndag så vill Karl-Erik Claesson betona att logistiken blir en utmaning.

– Det är lite komplicerat, särskilt om det är många som kommer hit samtidigt. Så vi hoppas kunna sprida ut det lite. Mitt tips är att man kommer i väldigt god tid, stadion är öppen redan från sju på lördagen och åtta på söndagen.

Går det att parkera vid Lassalyckan?
– Nej, parkeringarna är utspridda utanför stan, och det går bussar till tävlingsområdet. Se till att följ skyltarna, så hittar ni parkering, om ni inte vill åka kollektivt.

När man väl hittat till stadion gäller det att hitta en bra plats. På läktaren vid mål får omkring 7 500 personer plats och området mittemot, som kallas Grytan, ger också en bra överblick av upploppet. 

Men Claesson lyfter fram en annan plats.

– Jag måste slå ett slag för Ryckåsen. Det ligger längst ut på banan, så det är en liten promenad, men det är en väldigt utslagsgivande del av banan med backar både upp och ner och man ser åkarna under lång tid. Vi kommer även ha en lokal speaker därute.
– Men man får stå var man vill utmed banan. Däremot kan man såklart inte korsa spåren hur som helst.

Vad ska man ha för attiraljer som skidsupporter?
– En svensk flagga är ju aldrig fel. Och sedan finns det bjällror och liknande, det är alltid kul om det hörs att det är mycket folk på plats.

Kläder?
– Det kommer inte bli särskilt kallt, och vi tror på uppehållsväder, men när man står stilla så kan man frysa ändå. Jag tycker att man ska ha en rejäl skiddress på sig. 

Bör man ha med sig matsäck ut i skogen?
– Det kan man såklart ha, men vi kommer att ha kiosker utmed hela banan med hamburgare burgare och soppa och grejer.

Kan man själv åka skidor i området?
– Det blir ju väldigt svårt under tävlingarna. Men om man får smak på det är man välkommen nästa vecka. 

Går det fortfarande att köpa biljetter?
– Det går att göra in i det sista, och vi har inte satt något tak utan tror att vi klarar av det även om det blir en bit över 50 000. Men läktaren är slutsåld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.