Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Så blev Sverige en stormakt i diskus

För tio år sedan tog mirakeltränaren Vésteinn Hafsteinsson Niklas Arrhenius under sina vingar. Fyra år senare började han hjälpa Daniel Ståhl. I dag är Sverige på väg att bli en stormakt i diskus. – Det är fantastisk roligt med svensk diskuskastning just nu, säger islänningen Hafsteinsson.

Han sammanfattar det väl. Sex svenskar har kastat över 60 meter i år. Ytterligare tre, samtliga unga, har fått iväg diskusen över 55 meter. Daniel Ståhl är svensk diskus självklara dragplåster, men bakom honom kommer en armé av diskuskastare. I Växjö samlas de främsta under Vésteinn Hafsteinssons ledning. Han tränar Sveriges VM-kastare och två av de mest lovande ynglingarna. 

– Detta är väldigt roligt att vara med om. Alla diskuskastare är i någon slags zon nu. Daniel har satt någon slags standard. Hela standarden i gruppen har blivit bättre, säger han. 
Att Daniel Ståhl är världsetta ser tränaren som den främsta anledningen till den fina utvecklingen. 

– På träning kastar han aldrig under 66 meter. Vad gör det för farbrorn Niklas Arrhenius? Han tycker att 63 meter inte är någonting. Det smittar av sig. Jag tror han betyder väldigt mycket, säger Vésteinn Hafsteinsson. 

"Stor skillnad från förr"

Farbror Arrhenius håller med. 

– Det är stor skillnad från förr. I många år var jag den ende i Sverige över 60 meter. Det har blivit mycket bättre. Jag känner mig bättre nu än någonsin. Vi ska till VM och visa att Sverige är ett diskusland, sa han i samband med genrepet Karlstads GP. 

I London utvecklade diskusveteranen sitt resonemang.

– Vi har haft mycket stöd. De flesta av oss är söner till kastare också. Min far var kulstötare. Daniels båda föräldrar var kastare. Det finns i blodet. Man börjar när man är ung, säger han.
Simon Pettersson blev, inte långt före VM, den tredje och siste svensken in i VM-truppen.

Potentiell stormakt

Han ser Sverige som en potentiell stormakt i grenen. 

– Det är många yngre som kommer så det kommer bli spännande år framöver. Det känns som att det inte är så jättelångt bort att vi är bäst, säger han.

Har vi tre svenskar på pallen på OS i Tokyo 2020?

– Det kan jag inte lova, men det vore väldigt häftigt. 

VM-debutanten ser den gemensamma träningen som en viktig orsak till sin egen utveckling. 

– Det känns som att vi pressar varandra. Jag har haft mycket hjälp av både Daniel och Niklas. Man har någon som pressar en hela tiden. De känner att de har någon i ryggen. Så det är perfekt på det viset. Man ser de långa kasten hela tiden. Nu har man Ståhls 68-70 på träning att jämföra med. Det är lättare att se sig själv göra det också, säger Simon Pettersson. 

Det går inte att frångå att Daniel Ståhl är dragloket bakom framgångarna.  

– Vi har en tränare som är en av världens bästa. Han har hjälpt alla lite grann. Sen tror jag det är draghjälp från mig också, säger han. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.