Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vy över banorna på Heden under Partille Cup. Bild: DANIEL STILLER
Vy över banorna på Heden under Partille Cup. Bild: DANIEL STILLER

Sävehofs jätteturnering i fara: "Då har vi en skärseld"

De kallar sig för världens största handbollsklubb, men ett inställt Partille Cup skulle förändra förutsättningarna radikalt.
– Då har vi en skärseld att ta oss igenom, säger klubbdirektör Stefan Albrechtson.

De flesta föreningar är ekonomiskt beroende av sina egna evenemang, såsom cuper, turneringar eller motionslopp. När nu idrotten stänger ner i coronavirusets spår drabbar det både elit- och breddidrott. Ett exempel på det är Sävehofs IK, som både har framgångsrika elitlag på både dam och herrsidan, samt en bred ungdomsverksamhet.

Så hur slår coronakrisen mot de 1 600 medlemmarna i världens största handbollsklubb?

– Vi vet inte det riktigt än, men det är ju inga inkomster alls från nu till augusti. Så vi hoppas att det kommer räddningspaket och sedan får vi börja förhandla hur det ska se ut framöver. Vi vet ju att vi inte har några publikintäkter. Vi vet inte hur partner-och sponsorverksamheten påverkas, säger klubbdirektör Stefan Albrechtson.

Den stora farhågan för Sävehof nu är att även sommarens Partille Cup, med start den 29 juni, ställs in. Turneringen har vuxit till världens största och har omkring 50 miljoner i omsättning. Därmed utgör den basen för hela storklubbens verksamhet, som omsätter omkring 100 miljoner.

I dagsläget vet ingen om turneringen kommer att kunna genomföras – men än så länge är det få lag som avbokat, uppger cupgeneralen Fredrik Andersson.

– Jag tror att folk avvaktar, precis som vi gör. Nu händer det ju nya saker hela tiden och det kommer nya direktiv och åtgärder från myndigheterna. Vi vet så lite om framtiden just nu, och i och med att vi har våra avbokningsregler så tror jag att alla vill avvakta och se vad som händer.

Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson Bild: MICHAEL ERICHSEN
Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson Bild: MICHAEL ERICHSEN

Bokningsreglerna innebär i korthet att lag inte har rätt att få sina anmälningsavgifter (mellan 1 950 och 3 100 kronor per lag) tillbaka om cupen ställs in. Däremot är arrangören skyldig att betala tillbaka den största kostnaden – deltagaravgiften – till de lag som avbokar innan den 1 juni. Det handlar om uppemot 50 000 kronor per lag och skulle så ske väntar ett ekonomiskt stålbad för Sävehof, konstaterar Stefan Albrechtson.

– Då drabbas vi tufft. Vi har ju anställd personal och mycket fasta kostnader för verksamheten runt Partille Cup. Så det skulle slå hårt mot föreningen givetvis.

Skulle ni klara en sån smäll?

– Klarar det gör man ju alltid på något sätt, men det är naturligtvis vår största oro just nu. Vi har byggt upp en så pass professionell organisation som ska bäras av detta. Vi har fast anställda och projektanställda, och vi sitter med hyror och uppbokade hotell, så det blir en tuff grej i så fall. Det kommer att slå väldigt hårt på kort sikt.

Du säger att man alltid klarar sig – men så är det ju faktiskt inte alltid?

– Nej , det är det ju inte. Det är klart att det finns en oro.

Klubben har heller ingen försäkring som kan täcka upp vid ett sådant scenario.

– Nej, det här är ju så nära force majeure man kan komma. Vi hade diskussioner om Lloyds i London och liknande bolag ett tag, där man kan försäkra vad som helst. Men de premierna är så höga att vi inte kan betala det varje år. Så det har inte varit rimligt för oss, säger Fredrik Andersson.

Så hur orolig är du just nu?

– Det är upp och ner. Det är klart att man följer utvecklingen hela tiden. Samtidigt så är det ett tag kvar och att känna för mycket oro tror jag förstör. Så vi får peppa varandra att ha inställningen att det är business as usual än så länge och i slutet av maj kommer vi att kunna se vartåt det lutar, säger cupgeneralen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.