Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Felix Möller i Sävehof-tröjan. Bild: Adam Ihse/TT
Felix Möller i Sävehof-tröjan. Bild: Adam Ihse/TT

Sävehof-talang med i truppen till handbolls-EM

Handbollslandslagets förbundskapten Glenn Solberg har presenterat sin trupp till handbolls-EM nästa år. Den största skrällen? Att Sävehofs 19-årige mittsexa Felix Möller får chansen.
– Det kom lite oväntat, säger Möller till GP.

Det var under söndagskvällen som det ringde i Felix Möllers telefon.

– Jag tänkte först att jag kanske skulle få vara med och träna. Men jag kunde inte riktigt föreställa mig att jag skulle vara med i truppen. Det känns coolt när man tänker på det, säger Möller som givetvis var väldigt glad.

– Det känns jättekul. Det kom lite oväntat kan man säga. Det var inget som jag trodde på förhand direkt. Så det är så klart väldigt kul.

En av fyra mittsexor

19-åringen är en av 18 spelare i truppen – och en av fyra mittsexor som har tagits ut.

– Det kom väldigt överraskande för mig. Jag trodde inte på det. När bruttotruppen kom ut så var det fem mittsexor med och då tänkte jag att det kanske skulle bli tre i truppen – och att jag då inte skulle ha en chans. Men sen blev det fyra mittsexor, säger han.

Varför tror du att Solberg tar ut dig?

– För att jag ska kunna vara med och se och lära. Förhoppningsvis, om vägen fortsätter framåt, så blir det fler mästerskap. Då är det bra att ha den här erfarenheten.

Vad har du för förhoppning på turneringen?

– Det är att man ska få någon minut på planen. Det är det man har i tanken så klart, men det är inget måste. Det är bara häftigt att få vara med, säger Möller.

Hyllas av Solberg

Felix Möller debuterade i dubbellandskampen mot Polen i november och förbundskapten Glenn Solberg gillade vad han såg. Så mycket att Sävehofspelaren, som enda spelare från en svensk klubb, tar plats i 18-mannatruppen till EM.

– Vi ser en ung och väldigt lovande spelare som imponerar med sin handbollsförståelse och speciellt i försvarsspelet, säger Glenn Solberg.

Viljan att ge Möller chansen i kombination med att försvarsgeneralen Max Darj har haft ljumskproblem ligger bakom att hela fyra mittsexor är uttagna. Förutom nämnda duon är även Fredric Pettersson och Oscar Bergendahl med i EM-truppen.

"Har det mesta"

I övrigt noteras två mästerskapsdebutanter på vänsternio, där Elverums Eric Johansson och Montpelliers Karl Wallinius får slåss med förstavalet Jonathan Carlsbogård om speltid.

– Eric Johansson är en spelare som har det mesta, han kan bli så bra som han vill även om vi inte ska glömma att han är född 2000. Wallinius har gjort enorma framsteg i Montpellier det senaste året och är ett fysiskt monster, säger Glenn Solberg.

På målvaktssidan petas Mikael Aggefors, som har haft skadeproblem, och i stället är Peter Johannesson och Tobias Thulin (den fjärde debutanten) alternativen till veteranen och lagkaptenen Andreas Palicka.

– Det här är nog den svåraste truppen som jag har tagit ut hittills, säger den norske förbundskaptenen.

– Jag upplever att vi har en väldigt stor bredd och två lika bra lag i den här truppen, men samtidigt är det tufft att veta att det finns många bra spelare som inte kommer med.

Många VM-medaljörer

13 av de 18 spelarna var med och tog VM-silver i Egypten i början av året. Succén i Solbergs första mästerskap följdes sedan upp av kvartsfinalsorti mot Spanien i OS i Tokyo i somras.

I EM väntar Spanien på nytt i det första gruppspelet i Bratislava, där Sverige inleder mot Bosnien och Hercegovina den 13 januari. Även Tjeckien spelar i gruppen där de två bästa lagen går vidare till mellanrundan.

I en eventuell mellanrunda kan länder som Norge, Tyskland och Belarus vänta.

– I de sista mötena mot de tre lagen har vi spelat oavgjort, så då vet vi hur tätt det är och hur tillfälligheter kan avgöra. Vi är ödmjuka inför uppgiften men vet också att vi är bra och kan spela jämnt mot och slå de bästa lagen när vi är på topp, då får vi se hur långt det räcker när vi kommer till Bratislava, säger Solberg.

EM pågår till och med den 30 januari och medaljmatcherna avgörs i Budapest.

Den svenska truppen samlas strax efter årsskiftet och genrepar mot Nederländerna, i Jönköping den 6 januari och i Alingsås två dagar senare.

Fakta: Sveriges EM-trupp

Målvakter: Peter Johannesson, Lemgo, Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, Tobias Thulin, Stuttgart.

Vänstersex: Hampus Wanne, Flensburg-Handewitt, Lucas Pellas, Montpellier.

Mittsex: Max Darj, Bergischer, Felix Möller, Sävehof, Fredric Pettersson, Montpellier, Oscar Bergendahl, GOG.

Högersex: Niclas Ekberg, Kiel, Daniel Pettersson, Magdeburg.

Vänsternio: Jonathan Carlsbogård, Lemgo, Eric Johansson, Elverum, Karl Wallinius, Montpellier.

Mittnio: Felix Claar, Ålborg, Jim Gottfridsson, Flensburg-Handewitt.

Högernio: Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen, Lukas Sandell, Ålborg.

Fakta: Handbolls-EM

EM avgörs 13–30 januari 2022 i Slovakien (Bratislava och Kosice) och Ungern (Budapest, Szeged, Debrecen).

Format: Sex fyrlagsgrupper (A–F) där de två bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan och tar med resultaten från de inbördes mötena.

I mellanrundan möts de bästa lagen från grupp A–C respektive D–F i två sexlagsgrupper. De två bästa lagen i respektive grupp i mellanrundan går till semifinal.

Gruppspelet:

Grupp A (Debrecen): Slovenien, Danmark, Nordmakedonien, Montenegro.

Grupp B (Budapest): Portugal, Ungern, Island, Nederländerna.

Grupp C (Szeged): Kroatien, Serbien, Frankrike, Ukraina.

Grupp D (Bratislava): Tyskland, Österrike, Belarus, Polen.

Grupp E (Bratislava): Spanien, Sverige, Tjeckien, Bosnien och Hercegovina.

Grupp F (Kosice): Norge, Ryska laget, Slovakien, Litauen.