Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Linus Persson fick flera smällar i mötet med Egypten.
Linus Persson fick flera smällar i mötet med Egypten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sängen och poolen lockade sliten VM-hjälte

Många timmar i sängen, kanske ett dopp i poolen. Det hoppades Linus Persson på som uppladdning inför mötet med Belarus i handbolls-VM.
– Man är lite mör, säger han.

Det är ingen nyhet att ett handbollsmästerskap bjuder på ett tufft, nästan brutalt, spelschema. Först inför en eventuell VM-kvartsfinal får Sverige två sammanhängande vilodagar, men än så länge finns bara en dag för återhämtning mellan matcherna.

En ovan upplevelse för 27-årige VM-debutanten Linus Persson.

– För mig är det här helt nytt. I Frankrike (där Persson spelar i Ivry) är jag van vid att spela en match i veckan, och dagen efter en match kan man koppla av lite från handbollen. Men här känns det nästan som att det är handboll 24 timmar om dygnet med match varannan dag, säger skåningen.

Skulle Sverige gå hela vägen till VM-finalen nästa söndag har laget spelat 9 matcher på 18 dagar.

– Det är hårt att spela så tätt, väldigt påfrestande för kroppen. Jag hade föredragit matcher var tredje dag.

Många grattis

Men Linus Persson har ingen anledning att klaga på livet just nu, även om han fick ta emot många tuffa smällar i måndagskvällens match mot Egypten. Den svenska uddamålssegern och Perssons egen hjälteinsats – åtta mål, däribland det helt matchavgörande – var fina plåster på såren.

Värmde gjorde också den radda grattishälsningar som högernian hade att läsa när han kom hem till hotellet efter det stora landslagsgenombrottet i Kairo. Där siktade han på en lugn och behaglig vilodag för att kunna ladda om inför matchen mot Belarus, som inleder mellanrundan på onsdagen.

– I dag blir det inte mycket gjort för mig. Jag ska cykla lite och sedan ska jag ligga i sängen så mycket som det går.

TT: Var gör det mest ont?

– Det är på så många ställen, men det är bara lårkakor och sånt – inget allvarligt. Och det är inte bara att man har specifikt ont på ett ställe, man är trött i hela kroppen. Det blir en sådan urladdning, säger Persson, som spelade 55 minuter – mest av alla svenskar – mot Egypten.

"Lite livsnjut"

Kanske glider Persson också ner i hotellpoolen för att tanka lite energi i världsmästerskapets coronabubbla, som innebär att Blågult bara får vara på hotellet och i matcharenan under veckorna i den egyptiska huvudstaden.

– Det är runt 22 grader och sol, det är perfekt. Så det blir lite livsnjut här i alla fall, säger han.

Sverige mötte senast Belarus på vägen mot final i EM 2018, då det blev en klar seger med 29–20. Belarusierna är något vassare nu, men Blågult är ändå tveklöst favorit efter den starka VM-inledningen med tre raka segrar.

Om segertåget fortsätter mot Belarus är en kvartsfinalplats mycket nära för Sverige.

Carl Göransson/TT

De tre bästa lagen i grupp G (Sverige, Egypten och Nordmakedonien) tar med sig inbördes resultat och slås ihop med de tre bästa lagen i grupp H (Ryska handbollsförbundets lag, Slovenien och Belarus) i mellanrundan. De två bästa lagen går sedan vidare till kvartsfinal.

Kommande matcher:

Onsdag: Sverige–Belarus (20.30), Nordmakedonien–Slovenien, Egypten–Ryska handbollsförbundets lag.

Fredag: Sverige–Slovenien (20.30), Nordmakedonien–Ryska handbollsförbundets lag, Egypten–Belarus.

Söndag: Sverige–Ryska handbollsförbundets lag (20.30), Belarus–Nordmakedonien, Egypten–Slovenien.

Ställningen inför mellanrundan: Sverige 4 poäng, Ryska handbollsförbundets lag 3, Egypten 2, Slovenien 2, Belarus 1, Nordmakedonien 0.