Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningspersonal hjälper människor efter det misstänkta terrordådet i Manchester.

Säkerhetsplan ligger fast inför stormatch

Med ytterligare ett terrordåd i Europa, riktat mot en stor arena och konsert med tusentals besökare, vänds blickarna mot morgondagens Europa League-final i Solna mellan Ajax och Manchester United.

Inför matchen väntas nästan 50 000 personer till Friends arena i Solna och tusentals väntas besöka de fan-zones som Svenska fotbollförbundet ställt i ordning i centrala Stockholm.

Förbundets säkerhetschef Martin Fredman säger att det som hänt i Manchester självklart påverkar arrangemanget rent känslomässigt. När det gäller säkerheten ligger dock planeringen i nuläget fast.

- Rent säkerhetsmässigt är det, tyvärr, så att det här är den typ av händelse som vi har planerat för, och den planeringen ligger kvar. Vi känner oss trygga i det, även om det är så outsägligt sorgligt att det inträffar. Men det är inte så att vi vaknat upp på morgonen och känner ”hur gör vi nu?” utan snarare att vi ligger rätt i vår planering, säger han.

Under dagen ska fotbollsförbundet hålla löpande möten där frågan om säkerheten ska utvärderas igen. Man samverkar med bland annat polisen, som är fårordig om eventuella nya hotbilder eller beredskap inför matchen.

- Vi står för ordning och säkerhet på allmänna platser. Vi tar till oss informationen och gör hela tiden nya bedömningar, säger Kjell Lindgren, Stockholmspolisens presstalesperson, men vill varken bekräfta eller förneka att det som hänt i Manchester påverkar säkerhetsbedömningen.

Förhöjt läge

Det som hänt ändrar inte Säpos bedömning av hotet för terrordåd i Sverige. De följer utredningen i Manchester och har även erbjudit brittiska säkerhetspolisen hjälp.

- Terrornivån är en långsiktig bedömning som görs där flera parametrar vägs in, inte enbart denna typ av enskilda händelser som nu skett. Sverige är redan i ett förhöjt läge, med bedömningen att den här typen av händelser kan inträffa även i Sverige, säger Karl Melin, pressekreterare vid Säpo.

Den här typen av arrangemang är dock tacksamma mål för terrorister. Terrordådet i Paris i november 2015 riktades delvis mot fotbollsarenan Stade de France.

Aldrig helt säkert

- Säkerheten på arenor kan aldrig bli 100 procent, det är mycket folk i rörelse, man kan ha säkerhetskontroller och filter, men det uppstår alltid en kö någonstans. Och många åker dit med kollektivtrafiken och blir då en måltavla i sig, säger Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London.

Som arrangör har man störst möjlighet att förhindra våld genom att se till att våldsverkare inte kommer in på eventet genom kontroller.

- Med ganska enkla medel kan man skapa ett bra skydd, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Men för enskilda är det snarare en fråga om stor otur.

- Man måste sätta detta i proportion till hur vanligt det är. Risken är väldigt liten att man hamnar i detta, säger han.