Calle Halfvarsson under en pressträff i Trollhättan i augusti. Arkivbild.
Calle Halfvarsson under en pressträff i Trollhättan i augusti. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Så ska Halfvarsson hantera sina magproblem

Tvinga i sig näring trots magsmärtor. Det blir nyckeln till en bra säsong enligt Calle Halfvarsson.
– När jag tar ut mig ordentligt kommer jag att få ont i magen även i framtiden. Nu ska jag handskas rätt med det problemet, säger skidstjärnan – och den nyblivne folkparksägaren.

ANNONS

På senare år har Calle Halfvarssons skidkarriär präglats av sjukdomar som en följd av en dålig mage. Inför vintern har Calle Halfvarsson hittat ett sätt att förhålla sig till detta:

– Jag har gjort så många magundersökningar de senaste åren, men inte fått något besked eller klarhet i det. Nu är jag inställd på att jag kommer att få ont i magen efter ett bra lopp eller om jag har tagit ut mig ordentligt. Det gäller att kunna hantera problemet så gott det går.

Sängliggande

Han förklarar den smärtsamma lösningen:

– När jag nu får mina magproblem försöker jag ändå, även om det är väldigt svårt och man är sängliggande, få i mig näring på ett eller annat vis. Det behöver kroppen.

ANNONS

– Tidigare har jag varit dålig på det. Då har jag bara lagt mig i sängen utan att få i mig mat. Det har blivit en ond spiral av allting. Därför har man blivit sjuk. Nu försöker jag ändra på detta, även om det då är svårt.

TT: Är magen det stora hotet mot en bra skidsäsong för dig?

– Ja, det är magen som strulat genom alla år. Immunförsvaret sitter till stora delar i magen. När man har ont i magen och den inte fungerar vet alla, även om man har ett vanligt jobb, att det svårt att göra någonting.

Calle Halfvarsson erkänner att han nu har en oro för att även säsong ska bli förstörd av sjukdomar:

– Det gäller att också ligga på rätt sida av träningen och inte gå över gränserna i tron att man klarar vad som helst. Corona har inte haft mycket positivt med sig, men man har blivit mer noga med att tvätta händerna, sköta sig och hålla avstånd.

Folkparksägare

Samtidigt har Calle Halfvarsson börjat tänka på livet efter skidkarriären. I somras köpte han och kompisen Anders Bröderman en förfallen folkpark i Sågmyra, några mil utanför Falun.

Till Dalarnas Tidningar berättade Calle Halfvarsson om planerna att antingen bygga en stugby eller stycka av tomter till försäljning.

ANNONS

Från Font Romeu, där landslaget nu är på träningsläger, berättar han mer om dessa planer:

– Det är roligt och en spännande utmaning. Förhoppningen att man kan tjäna pengar på det. Det kan bli en framtida trygghet.

Fakta: Calle Halfvarssons tunga säsonger

2020–2021:

Lovande start i Sverigepremiären i Bruksvallarna med en andraplats i sprintloppet och fjärdeplats på 15 kilometer.

Därefter inga tävlingar förrän till Tour de Ski där Halfvarsson bröt sista helgen.

Slutade 34:a och 30:e i världscuptävlingarna i Falun.

Bröt skitahlonloppet i VM i Oberstdorf och avbröt sedan säsongen.

2019–2020:

Hela säsongen var tung och smärtsam, bortsett från några undantag.

Sammanlagd nionde plats i inledande världscupturnén i finska Ruka.

En fjärde plats på 15 kilometer i Toblach som ingick i Tour de Ski.

2018–2019:

Bästa loppet den vintern var en sjätteplats på VM-femmilen i Seefeld.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS