Sävehof till SM-final efter uppvisning mot Skövde

Ett stabilt försvarsspel och en överlag stark laginsats bidrog till att Sävehof besegrade IFK Skövde och vann semifinalserien med 3–1 i matcher. Därmed får laget spela SM-final mot Alingsås i vad som är klubbens första final sedan 2012.
– Det känns otroligt skönt, säger Sävehofs manager Anders Eliasson.

|

Med två raka segrar och upphämtat underläge i matcher hade Sävehof på torsdagskvällen chansen att avgöra semifinalserien mot IFK Skövde. 2 167 taggade åskådare i Partille Arena tog emot laget som vid seger skulle bli klart för SM-final för första gången sedan 2012.

Med framförallt ett stabilt försvarsspel hade Sävehof inför matchen fått Skövde på fall och gått upp till en 2–1-ledning i matchserien. Och de gulsvarta skulle ta ett tidigt kommando. Efter dryga sex minuter tvingade man gästerna att ta en tidig timeout i underläge 4–1. Någon avsaknad av den avstängde försvarsklippan Christoffer Brännberger märktes inte.

Storspel av den isländske landslagsmålvakten, samtidigt som framförallt Gzim Salihi, Jonathan Edvardsson och Joakim Larsson vann sina dueller och producerade mål framåt, gjorde att Sävehof kunde behålla sitt försprång och utöka det. Halvvägs genom första halvlek såg inget ut att stoppa hemmalaget.

– Vi får ju ett rejält övertag ganska tidigt och sedan lyckas Skövde aldrig återhämta sig, säger Sävehofs manager Anders Eliasson.

Betryggande ledning i paus

Med drygt tio minuter kvar till paus tog IFK Skövde en ny timeout i underläge 11–5. Man bytte även målvakt då Marcus Holmén klev in för Håvard Asheim. Holmén inledde med att göra ett par räddningar men de blåvita hade det tufft offensivt och kunde därför inte knappa in nämnvärt på försprånget. I paus ledde Sävehof rivalmötet med 14–9.

Trots att Holmén räddade ett närskott från William Bogojevic med nacken i början av andra halvlek fortsatte Sävehofs försvar att vara mycket svårforcerat och siffrorna stack iväg ytterligare. Sebastian Karlsson satte samtliga av sina fem skott i matchen och storspelade. Knappt nio minuter in i halvleken tog Skövde en ny timeout i underläge 19–10.

Denna gång såg det ut att ge resultat inledningsvis och Skövde gjorde tre raka mål. Efter tolv minuter fick dock Sävehof stopp på tappet då Jonas Larholm satte lagets första straff i matchen fram till 20–13.

"Vet att Alingsås är otroligt bra"

Det var emellertid aldrig något snack om saken den här kvällen. Förvisso spelade Skövde upp sig något mot slutet men siffrorna 28–23 talade sitt tydliga språk. En kontrollerad insats av Sävehof som är i SM-final för första gången på sju år.

– Vi gör en kollektivt mycket bra insats idag och det känns otroligt skönt att vara i final, säger Anders Eliasson.

Nu väntar Alingsås i finalen och visst är det lite derbykänsla.

– Det är klart det känns lite som ett derby. Vi vet att Alingsås är otroligt bra och det blir tuffa matcher, säger Anders Eliasson.