Ryter till mot Norge i SVT: "Varför håller man tyst?"

ANNONS
|

Det var i torsdagens avsnitt av SVT:s debattprogram Opinion som Hasse Svens, journalisten som ligger bakom Uppdrag Gransknings dokumentär om doping, debatterade med Vidar Löfshus, landslagschef för Norge.

Detta efter att Therese Johaug åkt dit i ett dopingtest och är avstängd i väntan på dom. Enligt Svens började han se tecken redan under 1990-talet.

– Det såg ut som organiserad statsdopning. Och sedan fortsatte det med astmamedicinering, säger Svens i programmet enligt Expressen.

– Martin Johnsrud Sundby tog en niofaldig dos astmamedicin innan loppet när han åkte fast. Det är klar doping. Det är en skandal att han inte är avstängd i två år. Och varför håller man tyst om det?

ANNONS

Landslagschefen Löfshus som är hårt ansatt kunde inte hålla tyst.

– Martin har en moderat till allvarlig astma. Han tog 75 procent av rekommenderad dos för astmapatienter. Allt som blir sagt är rätt och slätt fel, säger han.

Men Svens fortsatte att hävda att Norge sysslar med doping.

– De absolut måste sluta med sin astmamedicinering. Sedan OS 1992 har Norge tagit 42 av 61 medaljer med hjälp av astmamedicinering. Jag kallar det doping. Sluta, sluta omedelbart med det, säger han.

ANNONS