Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryssland kan stoppas från Paralympics i Pyeongchang i februari. Arkivbild.

Rysslands dopning ökar Sveriges medaljchanser

Ryssland är i nuläget uteslutet från Paralympics. För Sverige innebär det ökade medaljchanser vid spelen i Pyeongchang.

Ryska idrottare stoppades från att vara med vid Paralympics sommarspel i Rio de Janeiro förra året. Till vinterspelen i Pyeongchang i mars kan scenariot bli detsamma.

Rysslands paralympiska kommitté, RPK, är fortsatt dopningsavstängd av den Internationella paralympiska kommittén, IPK.

Förskjutet beslut

I nuläget innebär det bland annat att det ryska curlinglaget, som är rankat etta i världen, inte får delta vid tävlingarna i Sydkorea. I januari ska IPK meddela sitt slutgiltiga beslut kring Rysslands vara eller icke vara under Paralympics. Ett beslut som egentligen skulle ha meddelats på fredag,

- Att nu skjuta på beslutet till i slutet av januari innebär dels fortsatt oro för det ryska curlinglaget, "ska vi få tävla eller inte", och på samma gång en oro för det lag som då eventuellt ska vara med i stället. De kan ju förbereda sig fullt ut först när beslutet tas i januari. Jag tycker det inte är sportsliga förutsättningar för vare sig det ena eller det andra, säger Hans Säfström, sportchef för Sveriges paralympiska kommitté.

Medaljchanserna för Sveriges curlinglag, som kvalat in till Paralympics som tionde av tolv lag, skulle öka ifall Ryssland inte tilläts tävla.

"Väldigt oviss"

- Curlingen är väldigt oviss och jämn, vilket lag som helst skulle nästan kunna vinna. Givetvis skulle Sveriges chanser öka om Ryssland inte är med och i stället ett trettonde lag kom med, säger Hans Säfström.

Även om Ryssland som nation inte får tävla i Paralympics så finns det fortfarande chans för ryska idrottare att delta under neutral flagg. I fall de kvalar in i en individuell idrott.

Tidigare i december meddelade Internationella olympiska kommittén (IOK) att Ryssland som nation stoppas från OS som anordnas veckorna innan Paralympics. Enskilda ryska idrottare, som kan bevisa att de är rena, kan däremot få delta i de olympiska spelen.