Ryssland accepterade avstängningen från allt internationellt tävlande på ett möte på Internationella friidrottsförbundets, IAAF:s, huvudkontor i Monaco. ARKIVBILD.
Ryssland accepterade avstängningen från allt internationellt tävlande på ett möte på Internationella friidrottsförbundets, IAAF:s, huvudkontor i Monaco. ARKIVBILD.

Ryssland överklagar inte avstängning

ANNONS
|

Rysslands beslut meddelades på ett möte med det internationella friidrottsförbundet IAAF i Monaco på torsdagen.

Det var i mitten av november som IAAF valde att stänga av Ryssland efter att den internationella antidopningsbyrån Wada presenterat en undersökning som visade på att systematisk dopning förekommit inom rysk friidrott.

I och med avstängningen, som inte har någon tidsgräns, fråntas Ryssland arrangemangen av en stor gångtävling och junior-VM i friidrott nästa år.

Avstängningen blir aktuell för första gången under terräng-EM i Frankrike den 13 december. De största tävlingarna nästa år är inne-VM i Portland i mars, EM i Amsterdam i juli och OS i Rio de Janeiro i augusti - men Ryssland hoppas fortfarande att landets friidrottare ska få delta i det senare.

ANNONS

För att avstängningen ska hävas måste det ryska förbundet uppfylla en rad kriterier. Den norska antidopningsexperten Rune Andersen kommer att leda en särskild granskningsgrupp där tre av medlemmarna i IAAF:s beslutande råd (Council) kommer att ingå.

Det ryska förbundet har sagt att man kommer att samarbeta fullt ut med granskningsgruppen, för att försöka få avstängningen hävd så snabbt som möjligt.

-Antingen accepterar vi det här och börjar rätta till felen, som vi redan har börjat göra, eller så drar vi ut på våndan och väntar tills vi straffas än hårdare, säger Vadim Zelichenok, ordförande i det ryska friidrottsförbundet, till den ryska nyhetsbyrån R-Sport.

Zelichenok har tidigare hävdat förbundets oskuld.

IAAF:s beslutande råd möts igen nästa gång i mars 2016.

3 december 2014:

I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

1 augusti 2015:

ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

2 augusti:

Arne Ljungqvist kallar ARD:s och Sunday Times uppgifter för "svepande anklagelser" och avfärdar att de skulle bevisa dopning.

4 augusti:

Internationella friidrottsförbundet IAAF går ut med ett pressmeddelande där ARD:s och Sunday Times uppgifter beskrivs som "sensationslystna och förvirrande".

7 augusti:

Wada meddelar att deras oberoende kommission utreder även de nya dopningsanklagelserna inom friidrotten.

11 augusti:

IAAF meddelar att 28 friidrottare från VM 2005 och 2007 misstänks för dopning efter återanalyser av prover från mästerskapen i Helsingfors och Osaka.

16 augusti:

IAAF anklagas för att ha förhindrat publiceringen av en studie som visar på omfattande dopningsfusk inför VM i Sydkorea 2011. IAAF svarar att publikationen inte stoppades utan refuserades.

4 november:

Förre ordföranden i IAAF, Lamine Diack, grips, misstänkt för korruption. Han anklagas för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning. Enligt nyhetssajten Mediapart kommer uppgifterna från Wadas rapport.

5 november:

Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada-rapporten.

6 november:

IAAF inleder en utredning mot den förre konsulten Papa Massata Diack, son till den förre ordföranden Lamine Diack. Även Valentin Balachnitjev, Alexej Melnikov, före detta chefstränare för de ryska gångarna och långdistanslöparna, samt Gabriel Dolle, tidigare chef på IAAF:s antidopningsavdelning, är föremål för utredning. IAAF beslutar också att ställa in den årliga galan den 28 november.

9 november: Wada presenterar sin utredning och vill stänga av Ryska friidrottsförbundet för systematisk dopning. Wada vill också att fem ryska friidrottare stängs av på livstid.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten förstörde 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning. IOK stänger av Lamine Diack från posten som hedersledamot och ber IAAF att straffa de olympier som visats vara dopade.

13 november: IAAF stänger av rysk friidrott från alla internationella tävlingar tills vidare.

26 november: Ryska friidrottsförbundet accepterar avstängningen.

ANNONS