Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ryssen Nikita Mazepin fick sparken – stämmer laget

Formel 1-stjärnan Nikita Mazepin fick sparken när kriget i Ukraina bröt ut.
Nu stämmer ryssen Haas-stallet.
– De borde betala lite avgångsvederlag, säger 23-åringen.

Kort efter den ryska invasionen av Ukraina agerade Formel 1-stallet Haas och sparkade den ryske stjärnan Nikita Mazepin.

"Precis som resten av Formel 1-gemenskapen är laget chockerat och sorgset över invasionen av Ukraina och önskar ett snabbt och fredligt avslut på konflikten", skrev stallet i ett uttalande i början av mars och meddelade att Mazepins tid i stallet var förbi.

Mazepin kommenterade att han kastats ut:

– Min karriär är nu pausad, jag har varit involverad i motorsport i 18 år och jag har ingen avsikt att lämna den. Jag håller mig i form och hoppas kunna återvända till F1.

Det har gått över tre månader sedan Mazepin fick se sig utslängd från sitt lag och nu får historien en fortsättning. Ryssen väljer att stämma Haas-stallet.

23-åringen känner sig illa behandlad och säger att han inte fått lön sedan början av året.

– Jag har inte sett mina pengar, säger Mazepin till Championat enligt SVT.

Han fortsätter:

– Enligt mig borde arbetsgivaren åtminstone kompensera mig för lönen fram till uppsägningsögonblicket. Och förmodligen betala lite avgångsvederlag. Och när man blir sparkad av hela världen, så är det förmodligen fel.

Bröt med ryska huvudsponsorn

Efter den ryska invasionen stängdes ryska lag och idrottare ute från flera idrotter och förbund och i samband med invasionen meddelande Formel 1 att Rysslands GP stryks från tävlingsprogrammet. Efter att Mazepin fått sparken startade han en fond till hjälp för ryska idrottare som inte fått utöva sina idrotter efter invasionen.

Haas-stallet valde efter invasionen förutom att sparka sin ryske stjärna också att avsluta samarbetet med den ryska huvudsponsorn Uralkali, som ägs av Nikita Mazepin far Dmitrij, som är rysk oligark och står presidenten Vladimir Putin nära. Dmitrij Mazepin är en av flera ryska oligarker som satts upp på sanktionslistor av EU och Storbritannien sedan kriget utbröt.

Mazepin ersattes i Haas-stallet av dansken Kevin Magnussen.

LÄS OCKSÅ: Cyklister vill tillåta ryska åkare

LÄS OCKSÅ: Så påverkar kriget och sanktionerna Europas storklubbar

LÄS OCKSÅ: Viktor Claesson berättar om beslutet att lämna Ryssland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.