Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Bach och Samuel Schmid presenterade under tisdagen IOK:s beslut om Rysslands vara eller icke-vara i OS. Det blev ett icke-vara för Ryssland som idrottsnation.

Ryssar får tävla under olympisk flagg

Ryssland som nation utesluts från vinter-OS i Pyeongchang nästa år efter statsstödd dopning. Men rena ryska utövare får tävla under olympisk flagg, meddelar Internationella olympiska kommittén (IOK).

Anledningen till avstängningen är "den systematiska manipuleringen av antidopningsregler i Ryssland" i Sotji-OS 2014, står det i domen.

En dom som har den så kallade Schmidrapporten som sin grund. Under 17 månader har Schmidkommittén, under ledning av Samuel Schmid, utrett hur den påstådda, statsstödda, systematiska ryska dopningen gått till.

Vårt beslut är baserat på Schmidrapporten. Den visar en tydlig attack på OS och idrotten som helhet. Den olympiska exekutiva kommittén har valt att ge ut ett proportionellt straff för denna manipulation, samtidigt som vi vill skydda rena idrottare, säger IOK-ordföranden Thomas Bach, som menar att man efter Schmidkommissionens arbete nu har de bevis som inte fanns tillgängliga för dem inför sommar-OS i Rio de Janeiro 2016.

Ingen flagga eller nationalsång

Ryska, rena, utövare och lag, som till exempel ishockeylaget, kommer fortfarande att ha möjligheten att tävla under olympisk flagg och under namnet "Olympic Athlete from Russia" (OAR) och bära kläder med den olympiska flaggan. Vid eventuella medaljer kommer OS-hymnen att spelas istället för den ryska nationalsången.

Dock kommer ingen från det ryska idrottsministeriet att få ackreditering till mästerskapet, samtidigt som en rad personer på höga poster inom den ryska idrottsvärlden straffar på ett eller annat sätt. Bland annat Vitalij Mutko, dåvarande idrottsminister i Ryssland 2014 och numera biträdande premiärminister i landet, som stängs av på livstid från OS.

– Även om vissa inte har det operativa ansvaret för dopningen så har de oavsett lagligt och kontraktsbundet ansvar, säger Samuel Schmid.

I beslutet ingår även saftiga böter på cirka 125 miljoner svenska kronor – pengar som enligt IOK kommer att användas till det globala antidopningsarbetet och den nystartade oberoende antidopningsbyrån (ITA), som ska göra 20 000 tester under vinter-OS 2018.

"Livsviktigt beslut"

IOK kan delvis eller helt lyfta avstängningen efter OS om Ryssland accepterar och respekterar IOK:s beslut.

Från Rysslands håll gjorde man dock ganska direkt tydligt att man inte var nöjda med beslutet som tagits.

Ryska olympiska kommitténs ordförande Alexander Zjukov säger till den ryska nyhetsbyrån R-sport att Ryssland kommer att överklaga beslutet till Cas, idrottens skiljedomstol, samtidigt som flera ryska nationsförbund gått ut och kritiserat IOK:s beslut.

Svenska olympiska kommitténs verksamhetschef Peter Reinebo å andra sidan gläds åt det beslut som IOK valt att ta.

Det här är ett livsviktigt beslut från IOK. Om man inte hade tagit tag i det här på allvar skulle det kunna ha fått en degenererande effekt som hade underminerat idrottens värde, säger SOK-basen till TT.