Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryskt världsrekord – och ny svensk stjärna

Ryskan Jevgenija Medvedeva snodde alla rubriker i konståknings-EM med två nya världsrekord. Men det svenska lägret kan glädjas åt en ny stjärna: unga Matilda Algotsson blev bästa svensk.

Joshi Helgesson, 23, har varit Sveriges fixstjärna på isen de senaste åren. Men efter det fria programmet, nere i EM i tjeckiska Ostrava, har ett nytt namn etablerat sig högt upp på konståkningsscenen.

Matilda Algotsson, 18, åkte starkt och modigt på fredagen och belönades med hela 103,28 poäng. Totalt hamnade hon på 154,63 poäng och är därmed bästa svenska i konståknings-EM. Joshi Helgesson fick nämligen två poäng mindre, mer exakt: 152,86.

"Kom in i ett flow"

Det räckte till plats 13 för Algotsson och plats 14 för Helgesson. För Matilda Algotsson är det samma placering som vid förra årets EM, men också nästan tio poängs förbättring.

- Jag är jättenöjd, det kändes jättebra. Jag kände att jag kom in i ett flow och kunde köra på utan att tveka, säger Algotsson till TT.

TT: Måste vara kul att bli bästa svensk?

- Det är så klart kul, det betyder att jag har gjort en bra prestation. Sen vet jag inte hur det gick för Joshi. Jag har inte pratat med henne, men jag är jättenöjd med mitt åk.

Medvedeva slog världsrekord

Svenska 13:e-placeringar i all ära: störst fokus blev det givetvis på det ryska underbarnet Jevgenija Medvedeva. 17-åringen från Moskva gick ut och gav mer än allt. Totalt överlägsen slog hon två nya världsrekord (!) av bara farten.

150,79 är det bästa resultatet någonsin i det fria programmet. Det gav även en rekordnotering på totalpoängen, med 229,71. Det resulterade även i en guldmedalj, före silverplacerade italienskan Carolina Kostner och ryska bronsmedaljören Anna Pogorilaja.

Medvedeva innehar sedan tidigare även rekordet i det korta programmet.

- Det är världsklass, sammanfattade Matilda Algotsson, klart nöjd med sina egna framsteg under mästerskapet.