Ryske schackstjärnan kritiserar Putin: ”För att det är min rätt att göra det”

Den ryske schackstjärnan Daniil Dubov kritiserar öppet Putin och kriget i Ukraina. Samtidigt är han kritisk till att han inte får tävla under rysk flagg och vill inte se en revolution i sitt hemland – även om han ser det som det enda som kan förändra landet.
– Du kan kalla mig fegis om du vill, men jag vill inte att ryssar ska döda ryssar, säger han i en intervju med tyska Der Spiegel.

ANNONS
|

Strax efter den ryska invasionen av Ukraina skrev 43 ryska schackspelare ett öppet brev till president Vladimir Putin där de fördömde kriget. En av de som undertecknade brevet var Daniil Dubov, tidigare världsmästare och ”stormästare” i sporten.

För tyska Der Spiegel berättar Dubov om tankarna kring brevet och kriget han är emot.

– Det finns fortfarande väldigt många ryssar som delar samma värderingar som er i Europa. När den militära operationen startade kändes det helt galet, det var svårt att tro på det. Vi var bara chockade. När vi publicerade brevet kändes det bra, som att vi kunde göra skillnad. Nu ser det inte ut som att det gjorde någon skillnad, nu får du inte ens säga ordet ”krig” i Ryssland. Vårt brev publicerades innan den nya lagen så vi är i alla fall inga brottslingar, säger 25-åringen.

ANNONS

Han säger att han, trots att han är emot kriget och det ryska agerandet i Ukraina, inte längre tänker använda ordet krig när han pratar med rysk media, för att det då inte skulle kunna publiceras.

Både innan kriget och under det har ryssar som offentligt uttryckt kritik mot Putin-regimen och kriget råkat illa ut, till exempel greps journalisten Marina Ovsyannikova för att ha uttryckt stöd för Ukraina i sändning och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är fängslad. 25-årige Daniil Dubov, som bor i Moskva, kritiserade även den ryska annekteringen av Krim 2014 men han känner ingen större oro för sin egen säkerhet och att han inte känt av några konsekvenser än.

– Jag ser inte att jag skulle råka illa ut, jag har inte förolämpat mitt land, jag tycker bara att vi gjorde ett stort misstag. Jag kritiserar för att det är min rätt att göra det. Men om jag råkar illa ut så får det vara så, säger han.

Daniil Dubov är kritisk till att han inte får tävla under rysk flagg.
Daniil Dubov är kritisk till att han inte får tävla under rysk flagg. Bild: ANTON VAGANOV

Tror på revolution – men vill inte se det

Dubov säger att han i dag, när kriget pågått i över en månad, ser hur det är för sent för Ryssland att rädda sitt anseende och att det som hänt och händer är en katastrof. Ryska schackspelare är, till skillnad från i många andra idrotter, fortfarande tillåtna att delta i internationella tävlingar, men inte under ryska flagg – något som Dubov tycker är konstigt eftersom ”alla ändå vet vad vi kommer ifrån”. Han säger att han spelar för Ryssland och att det känns bra, men att han inte representerar Kreml utan kulturen och folket.

ANNONS

På frågan vad han ser framför sig nu – efter det öppna brevet och med ett fortsatt pågående krig som hans hemland initierat – säger 25-åringen:

– Det finns inget bra scenario för demokrater. Vi får vänta och se, även om det är otillfredsställande. Det jag säger nu är verkligen farligt, men det enda sättet att förändra något i Ryssland är genom revolution. Personligen vill jag inte det. Jag ser det som rationellt och du kan kalla mig fegis om du vill. Men jag vill inte att revolutionen ska börja, jag vill inte att ryssar ska döda ryssar. Det känns som det enda sättet, men konsekvenserna skulle bli fruktansvärda. Och även när det gäller demokrati stöds Putin och hans handlingar tydligt av majoriteten av ryssarna, vare sig man gillar det eller inte.

LÄS MER:Magdalena Eriksson om Abramovitj-kaoset: "Kanske bra för fotbollen"

LÄS MER:Jonas Jerebkos första ord efter övergången till CSKA Moskva

LÄS MER:Så kopplas Chelsea-ägaren till Vladimir Putin och ryska staten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS