Ryske cyklisten Pavel Sivakov byter landslag

Den ryska cyklisten Pavel Sivakov byter landslag till det franska. Det internationella cykelförbundet (UCI) har godkänt hans ansökan. Sivakov har tidigare uttryckt sitt stöd för Ukraina och skrev bland annat på Twitter att han är helt emot kriget.

ANNONS
|

Pavel Sivakov har delat medborgarskap och har bott i Frankrike sedan han var ett år gammal.

"Frankrike är platsen jag växte upp och utbildades på och det var där jag förälskade mig i att cykla, vilket ledde mig till tävlandet. Det känns som mitt hem. Jag har velat representera Frankrike sedan en tid tillbaka och hade gjort en begäran om till det UCI men på grund av situationen i Ukraina ville jag påskynda processen", säger han i ett uttalande.

Nu har han beviljats bytet.

UCI stängde på tisdagen av ryska och belarusiska lag från allt tävlande och individuella cyklister från mästerskap, men de cyklister som har dubbla medborgarskap erbjöds att byta landslag. Normalt får man inte tävla på VM och OS förrän två år efter bytet.

ANNONS

Sivakov representerar det brittiska stallet Ineos Grenadiers och har deltagit i alla tre Grand Tour och bland annat vunnit etapper i Tour de Pologne och Tour of the Alps.

Han har sedan den ryska invasionen av Ukraina tagit avstånd från kriget.

”Som jag sagt tidigare, jag är helt emot det här kriget och alla mina tankar går till det ukrainska folket. Precis som de flesta hoppas jag på fred och ett snabbt slut på lidandet i Ukraina”, säger han i fredagens uttalande.

LÄS MER:Ryssland hotar med rättsliga åtgärder mot idrotten

LÄS MER:Thomas Alsgaard rasar mot ryske skidprofilen Aleksej Petukhov

LÄS MER:Så har idrotten svarat på den ryska invasionen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS