Ryska skidåkare stoppas av Fis: "Bra beslut"

De sex ryska skidåkare som tidigare stängts av på livstid från OS stoppas nu också från världscupen, i väntan på utredning.

ANNONS
|

Internationella skidförbundet (Fis) meddelar att man tills vidare stänger av Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Jevgenia Sjapovalova och Julia Ivanova från att delta i Fis-tävlingar. Fis poängterar dock att ett slutgiltigt beslut är att vänta först efter en noggrann utredning där också åkarna själva ska få ge sin bild av det hela.

- Det har varit mycket blandade känslor kring att de har varit med och tävlat, i och med IOK:s beslut. Men det är bra att man har fattat det här beslutet nu, och jag tycker också Fis visar stor respekt mot åkarna genom att de gör en egen utredning, säger svenska skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip till TT.

ANNONS

Tävlade i premiären

Fis har fått kritik för att de ryska åkarna tilläts starta i världscuppremiären i finländska Ruka förra helgen – trots att de redan stängts av på livstid från OS. Internationella olympiska kommittén (IOK) hävdar att åkarna brutit mot dopningsreglerna under OS i Sotji 2014 och har uppmanat Fis att gå på samma linje.

Beslutet från Fis kommer till följd av att IOK häromdagen gick ut med fler detaljer om varför man stängt av Alexander Legkov. Bland annat tog man upp att Legkov, liksom övriga fem nämnda skidåkare, finns med i den så kallade Duchess-listan. Det är den lista i McLaren-rapporten – som bekräftade hela den ryska dopningsskandalen – som innehåller namn på idrottare som i förväg ska ha lämnat rena urinprov som har lagrats för att sedan ersätta positiva dopningsprov i samband med tävlingarna i Sotji.

"Övertygande bevis"

Fis skriver i ett pressmeddelande att IOK har "övertygande bevismaterial".

"Fis dopningspanel ser det därför som mycket troligt att samtliga idrottare som nämns i den så kallade Duchess-listan har kunnat dra fördel av den systematiska konspirationen", skriver Fis.

Beskedet kommer bara två dagar före helgens världscuptävlingar i Lillehammer.

- Nu är de avstängda tills ett definitivt beslut har tagits, då blir det ingen diskussion kring det här just nu i alla fall. Vi har försökt fokusera på våra egna prestationer, men sedan är det ändå vissa som har upplevt att det hela har varit lite märkligt, säger Rikard Grip.

ANNONS
TT

Fakta: McLaren-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

Internationella olympiska kommittén överlåter till varje idrott att besluta om ryskt deltagande i OS i Rio. 271 får vara med, 118 stoppas.

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att fler än 1000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning – dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare – ska vara klara senast i oktober.

Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifterna om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills har utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och 2016.

Samma dag kräver Svensk antidoping tillsammans med 16 andra nationella antidopningsorganisationer att Ryssland stängs ute från OS i Pyeongchang eftersom landet vägrat att förse Wada med underlag till utredningen av dopningshärvan i OS i Sotji 2014.

I slutet av oktober 2017 inleder IOK-medlemmen Denis Oswald förhör med de 28 ryska idrottare vars dopningsprov i Sotji uppges vara manipulerade.

Den 1 november blir längdåkarna Alexander Legkov och Jegvenij Belov de första ryssarna från utredningarna att stängas av. Avstängningen gäller på livstid i OS. Legkov får även lämna ifrån sig sina medaljer från femmilen (guld) och långa stafetten (silver).

Den 9 november uppger Rysslands skidförbund att även Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin stängs av på livstid från OS-tävlande och att Ryssland blir av med två OS-silver (Vylegzjanins i teamsprint och på femmilen).

Den 15 november berättar Wada att man fått tillgång till all testdata från dopningsprover som Rusada tagit mellan januari 2012 och augusti 2015, vilket stärker uppgifterna i McLaren-rapporten.

Under veckorna som följer stängs allt fler ryska idrottare av från fortsatt OS-deltagande. Bland dem som stängs av, och som blir av med sina medaljer från OS, syns guldmedaljörer från Sotji-spelen som bobåkarna Aleksej Negodailo, Dmitrij Trunenkov och Alexander Zubkov samt skeletonåkaren Alexander Tretjakov.

Den 30 november 2017, två dagar före Lillehammers världscuptävling i skidor, meddelar Internationella skidförbundet att man tills vidare stoppar de sex OS-avstängda ryska skidåkarna från att ställa upp i internationella tävlingar.

ANNONS