Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryska hockeystjärnan Ilja Kovaltjuk uppmanar sina landsmän att tävla under olympisk flagg för att "ena landet". Arkivbild.

Ryska hockeystjärnan: "Alla rena måste åka"

KHL har hotat att inte släppa spelare till OS om Ryssland portas. Ryska hockeystjärnan Ilja Kovaltjuk uppmanar sina landsmän att tävla under olympisk flagg.

Om det ryska hockeylaget ställer upp i OS blir det under olympisk flagg och i olympiska kläder.

Rysslands olympiska kommitté reagerade snabbt och meddelade att IOK-domen ska överklagas till Idrottens skiljedomstol (Cas).

Ryska KHL-stjärnan Ilja Kovaltjuk säger att "alla rena utövare måste åka".

Vi förstår så klart att IOK:s beslut är ren politik och vi förstår åt vem det är riktat, säger han till ryska nyhetsbyrån R-Sport.

Beslutet var väntat. Men om utövarna åker dit kommer det att ena landet. Alla rena utövare måste åka, säger han.

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) sade inför IOK-beskedet att det var emot kollektiv bestraffning. Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson respekterar IOK:s beslut men kommer att sakna Ryssland, som tagit åtta OS-guld genom historien, om nationen inte deltar.

IOK har en helhetsbild och vi är inte insatta i alla turer i detaljer runt dopningsfrågan och hur organisationen hanterar det. Vi måste ha respekt för den processen som pågår, säger Anders Larsson till TT.

Men det är klart att det skulle bli ett avbräck om det blir så att Ryssland inte deltar. Det är en stor nation och en gigant om man pratar internationell ishockey och olympiska spel. Det baserar jag på sportslig grund, säger han.