Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ryska atleter stoppas från OS

Tidigare hade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) meddelat att ryska atleter skulle stoppas från att tävla under OS i Rio. Ett beslut som Ryssland överklagade. Nu kommer beskedet att beslutet står fast och att ryska atleter stoppas från att tävla i sommarens OS, rapporterar Sky Sports.

Nu är det bestämt att ryska atleter kommer stoppas från att medverka i sommarens OS, skriver Sky Sports. 

Det var i november som beslutet togs, efter att en Wada-rapport kommit till kännedom, där det framgår att omfattande doping har upptäckts inom det ryska förbundet. Det visade också på ett systemfel mellan IAAF och förbundet som möjliggör ett antidopningsarbete. Det ryska förbundet ska ha vädjat om att få medverka i OS, och överklagat domen, men utan framgång. 

– Allvarliga misstag har gjorts av federationsledningen, tillsammans med idrottare och tränare. Vi skäms för dem, säger Den ryska idrottsministern Vitaly Mutko till Reuters och fortsätter:

– Vi är väldigt ledsna att idrottarna som försökte lura oss, och världen, inte åkt fast tidigare. Vi är ledsna eftersom Ryssland är hängivna till att hålla den högsta standarden i sport och motsätter sig allt som hotar de Olympiska värdena. 

I samband med förbudet, meddelade Ryssland en rad olika reformer, bland annat införde de obligatoriska antidopnings-klasser i skolor, och under ett tal i Sankt Petersburg insisterade Vladimir Putin att det inte fanns något statligt stöd i frågan:
"Det finns inte och kan inte vara något stöd fär detta på regeringsnivå inom idrotten, i synnerhet i frågan om dopning", skriver Sky Sports. 

Han uttryckte också att de idrottare som faktiskt inte varit i kontakt med förbjudet preparat, inte ska behöva straffas för något som inte gäller dem.
"Det kan inte vara kollektivt ansvar för alla idrottare", sade Putin. "Hela laget inte kan ta ansvar för en som begått en överträdelse ", skriver Sky Sports.

Utöver dopningsfallen finns det enligt Wada misstankar om både utpressning och mutor. 

 

 


Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.