Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fjodor Smolov (till höger) och hans Ryssland fick fira efter att sensationellt slagit ut ett uddlöst Spanien ur fotbolls-VM efter straffläggning.

Rysk straffkyla skickade Spanien ur VM

Spanien sidledspassade sig, via 120 minuters ineffektivitet, raka vägen till en straffläggning – och sensationellt ut ur turneringen. För värdnationen Ryssland fortsätter sagan.

Spanien har aldrig besegrat en värdnation i VM-sammanhang på åtta försök. Nu är man uppe i nio.

I regnet i Moskva, efter 1137 spanska passningar, 120 minuter, ett ryskt skott på mål, och två straffräddningar av Igor Akinfejev så var det ryskt hemmajubel på ett kokande Luzjnikistadion. Och spansk misär efter ett osannolikt och tidigt respass från mästerskapet.

- Jag är inte matchens lirare, matchens lirare är vårt lag och våra fans, säger målvakten till Fifa.

Tidigare, drygt tio minuter in i VM-åttondelsfinalen mellan Spanien och Ryssland, såg det dock helt annorlunda ut.

När Sergej (Ignasjevitj) valde att plocka ner sin spanske namne Sergio (Ramos) på en spansk fast situation så lyckades han, ofrivilligt, vräka in bollen i eget mål och ge "La Roja" en drömstart.

Bollinnehavsdvala

Där och då såg det här ut att bli en VM-åttondelsfinal som Spanien skulle flyta smärtfritt igenom, vidare mot en kvartsfinal som alla hade förväntat sig att de skulle nå.

Smärtfritt och passningssäkert – men också udd- och resultatlöst – och i slutändan inbjudande till spänning.

Gerard Piques block i slutet av första halvlek på Artiom Dziubas nick hade rivit ner applåder på en NBA-match.

Här resulterade Barcelonabackens höga arm i stället i att domare Björn Kuipers pekade på straffpunkten, där Artiom Dziuba tog sin andra chans med en kylig straff.

Inte ens den smällen skulle dock väcka Spanien ur den bollinnehavsorienterade dvala som fortsatte utan tillstymmelser till att ta tillbaka ledningen. Och vidare gick det, rakt i sidled, hela vägen till en förlängning.

Satte fyra straffar

Detta mot ett hårt kämpande och allt mer slutkört Ryssland, samtidigt som regnet började falla i Moskva – men det ryska försvaret föll inte med det.

Därmed var det straffsparksläggning. Inte ens det kunde få Ryssland att falla.

Kokes svaga och raka straff lästes av Igor Akinfejev. Och när Iago Aspas, på Spaniens femte och sista straff, fick till en ännu rakare, och hårdare, straff, så var Akinfejev där med benet.

Och Ryssland, som redan satt fyra kliniska straffar, behövde ingen femte för att kunna börja fira ett osannolikt kvartsfinalsavancemang.

- Vi har ett fantastiskt VM. Inte bara för våra fans, utan även för fans från andra länder som har fått uppleva atmosfären här och förstått att ryssar verkligen vet hur man spelar fotboll och kan spela fotboll, säger Akinfejev.

Ryske förbundskaptenen Stanislav Tjertjesov var desto lugnare.

- Vi har jobbat på det här i två år och gjorde det bra.