Udominate jublar efter 69–68-segern mot Luleå som håller SM-gulddrömmen vid liv.
Udominate jublar efter 69–68-segern mot Luleå som håller SM-gulddrömmen vid liv.

Rysare när Udominate tog chansen

ANNONS
|

Udominates stjärna Hollie Mershon missade båda sina straffkast med sekunden kvar. Nu gjorde det inte så mycket. Tiden var för knapp för Luleå att åstadkomma något. Och hemmalaget kunde andas ut. Drömmen om SM-guldet lever.

- Jag är helt slut, säger Udominates coach Mikael Blomqvist.

Luleå gick in i finalen som de senaste tre årens svenska mästare men ändå låg det tunga favoritskapet på Udominate.

ANNONS

Inte konstigt alls.

Riktig rysare

Umeå har haft Sveriges bästa basketlag på damsidan fram till och med finalspelet. Grundserien vanns överlägset, men när det kom till finalserien var det Luleå som tajmade formtoppen bäst. Förkrossande 69–41 i första finalen, 72–64 i en betydligt jämnare andra på hemmaplan och den tredje finalen blev en riktig rysare.

- Vi rensade luft efter första matchen och nu har vi byggt vidare på det. Vi var knäckta. Men redan i andra matchen kände vi att vi är på väg tillbaka, säger Blomqvist till Norrbottens-Kuriren.

Lagen följdes länge åt poängmässigt, ledningen pendlade, men det var Udominate som styrde och ställde på ett helt annat sätt än tidigare.

I början hade hemmalaget ett försprång på som mest fem poäng – 17–12 efter första quartern – men Luleå svarade på Udominates försök att rycka före pausen. Då stod det 40–37 sedan Hollie Mershon (12 poäng) och Santa Okockyte (11 poäng) dominerat för Udominate.

Mershon (55–47) och Okockyte (57–49) såg till att hemmalaget stod på plus åtta inför de sista tio minuterna, men den marginalen är inte mycket att luta sig åt i basket. Luleå åt in det mesta av försprånget, först genom Janis Ndibas trepoängare till 69–66 och när Allis Nyström sänkte båda straffkasten till 69–68 kunde det ha slutat hur som helst med 29,7 sekunder kvar.

ANNONS

Men Luleå kom inte till skott och Udominate missade sina möjligheter.

Jelena Antic sänkte 19 poäng för Luleå, Katie Bussey och Anna Barthold 14. Santa Okockyte stannade på 20 för Udominate.

Den fjärde finalen spelas i Luleå på onsdag. Förutsättningarna är kristallklara. Vinner Luleå blir det fjärde raka SM-guldet. Vinner Udominate är det 2–2 i finalserien och en helt avgörande match väntar i Umeå på fredag.

TT

ANNONS