Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Rylander: Jag tror inte Henke kommer tillbaka

Det tar tolv långa år att besegra Ryssland. Och vem vågar peta hjälten Jacob Markström nu?

Det är en halvtimme till nedsläpp när chockbeskedet kommer.
Ingen Henrik Lundqvist
Krasslig. Så pass illa att han inte ens sitter på bänken ... och plötsligt är mannen som guldbygget ska grundas med väck. Borta. 
Ett avbräck utan dess like?
Ja, absolut – men någon glömmer att säga det till reserven Jacob Markström. Målvakter är knepiga, lite tokiga i skallen – och i det här läget ser Vancouver Canucks-keepern inga hinder. 
Han ser bara möjligheter.
Han ser chansen att bli historisk. En hjälte
Jag älskar den förmågan – och det finns ju egentligen inget annat val för Markström? Han måste ju ta ansvaret, till och med älska det. Sveriges försvar måste spela bra för att laget ska ha en chans att vinna turneringen. Anfallet måste leverera direkt. Och det här är kvällen när allt lyckas.

DET FÖRSTA SOM Markström gör är att nypa Alexander Ovetjkins skott. Utan retur. Och så fortsätter keepern. Med självförtroende, med snabb plock och med bra spel med pucken bakom kassen. Kanske är det lite turligt i nåt läge, men det är ett stabil intryck. Världsklass, helt enkelt.
Jag tror att Henrik Lundqvist får svårt att komma tillbaka som etta.
Även när han frisknat till från sin feber.
För hur ska Rikard Grönborg kunna peta den kille som varit lysande på träning – och är riktigt vass i match?

TRE KRONOR SER till en början aningen försiktigt ut, men spelar helt enligt den taktiska plan som förbundskapten Grönborg lagt upp. Defensivt tänk, offensiv pucktransport.
Och när Gabriel Landeskog och Victor Hedman knäpper av två kanoner ... ja, då är kvällen räddad. Det blir till och med vulkanen till slut – även om just Ovetjkin skapar spänning på egen hand i slutet.


DET ÄR ANNARS en upplevelse att gå på stan i Toronto tillsammans med Börje Salming. Alla svenskar som vill fota ska vi inte prata om, det är förståeligt – men desto större är det att höra kanadensarna:
"I just want to say thanks for your years here! The greatest Leaf of all time", kommer en man i medelåldern fram och säger.
Det är inget annat än gåshud att få uppleva den kommentaren live. 
Det kommer också ett stort reportage om mannen som står staty utanför Air Canada Centre och spelade 17 säsonger för Maple Leafs. Läsvärt, jag lovar.

FÖRRESTEN: Kolla in Filip Forsbergs skott i fortsättningen. Det hörs knappt. Det kommer ur alla möjliga vinklar. Det sägs att han skjutit över 100 000 skott hemma vid skottrampen i Leksand, där han vuxit upp.
Övning ger som bekant ... mål. 

TILL SIST: Finland nästa, redan på tisdag. 
Har jag sagt att jag njuter? 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.