Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rylander: Har Göteborg råd att tacka nej?

Vi har sett det ske i Malmö och Solna – och äntligen är det Göteborgs tur. Har staden verkligen råd att tacka nej till nya arenor värda fem miljarder kronor?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det verkar som om alla partier i staden valt att ta sina händer från arenafrågorna med bara ett drygt år till valet. Och det är klart att det kommande valet inte ska påverka politikernas ståndpunkt i frågan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det här handlar inte om valet.

Det är betydligt större än så. Det handlar om Göteborgs framtid.

Den pågående arenautredningen ska visserligen presenteras i slutet av året – men konsortiet Plats för Göteborg, med åtta av stadens största bolag i bygg- och bostadsbranschen, har tillsammans med landets största arkitektbyråer gått samman och visar upp ett imponerande förslag redan nu.

Gårda omvandlas till en ny stadsdel; 5 000 bostäder som ska fyllas, företag som flyttar in, restauranger som etablerar sig, hotellgäster som kommer på besök, flera nya arenor till sport, musik och bad – och vi skulle framför allt få tusentals nya jobbtillfällen.

Och skulle nu näringslivet vara berett att bygga nya arenor för drygt fem miljarder kronor så bör rimligtvis kommunen vara beredd att ge upp något i utbyte.

Jag pratar om markrätt och byggrätt, den åtråvärda mark som ligger i området mellan Scandinavium och Ullevi. Värderad till massor, förstås – men staden måste inse vad som den får i utbyte.

Och plötsligt kan Gårda vara landets hetaste evenemangsstråk, precis som salig Göran Johansson en gång i tiden fantiserade och drömde.

LIKNANDE SCENARION finns på andra ställen i landet: Titta på Solna i Stockholm, där 20 000 nya bostäder och hotell har vuxit fram i en ny stadsdel tillsammans med Nordens största galleria Mall of Scandinavia – i anknytning till Friends Arena. Storföretag som Svenska Spel, Vattenfall och Adidas har valt att lägga sina prestigekontor där – och företagare som Petter Stordalen har inte tvekat en sekund om han ska satsa på nya hotell, varken i Solna (Quality Hotel Friends – Stockholms största) eller som i Hyllie, Malmö.

I närheten av Percy Nilssons multiarena Malmö Arena (som också har hotell) finns numera Stordalens Quality Hotel View – och det visar hur mycket det betyder när en stads ledning vågar att satsa.

Är det fel att gå den vägen? Inte i mina ögon.

JAG HAR REST en hel del i Europa och Nordamerika – och besökt den ena fantastiska hockeyarenan efter den andra. Favoriten heter förstås Madison Square Garden i New York, men i Sverige är just Malmö Arena nummer ett.

Det är viktigt att Göteborg tar ledningen igen – och får en världsklassarena som kan konkurrera om framtida världsmästerskap i Sverige. Likt Lanxess Arena i Köln och O2 Arena i Prag.

DÄREMOT FÅR JAG trista rapporter om den arenautredning som tillsatts av Göteborgs stad. Den ansvarige gick in i projektet med livslust och vilja – men insåg till slut att det inte går att köra en Danmarksfärja genom ett system som är gjort för Paddanbåtar.

Han lämnade därefter utredningen.

Kan det försena arbetet ytterligare?

 

TILL SIST: Ett nytt arenaområde, med Valhallabadet, Valhallas sporthallar, WallenstamshallenLisebergshallen och Scandinavium i en version 2.0, är klart tidigast om åtta år.

Men Plats för Göteborgs förslag visar att det är fullt genomförbart.

Utan att kosta skattebetalarna en enda krona …