Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rylander: Frölunda har ett mentalt försprång

Ett hinder är passerat – och på kontot har det trillat in ett osannolikt självförtroende. Vad ska stoppa Frölunda från andra raka finalen?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag har fortfarande den fantastiska kvartsfinalserien tatuerad på närminnet när det är dags att gå vidare. När det är nedsläpp i semifinal, alltså.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och hur starka mentalt har inte Frölundas spelare blivit av Rasmus Dahlins magiska solomål, Nicklas Lasus ofattbara Torbjörn Blomdahl-vallning eller Victor Olofssons känsla för krysset?

Det är med den vetskapen som svenska mästarna åker in i Scandinavium.

De är inte framme än.

Skellefteå var ett kraftigt gupp på vägen mot destination Götaplatsen, Brynäs står att passeras.
Där finns tvillingarna Ponthus och Pathrik Westerholm, som placerades i Frölunda redan för ett par säsonger sedan –  men nu sägs bytet vara klart.

Hur ska de agera mot sin nya arbetsgivare, mot den klubb som från 1 maj betalar lönen?

Jag vet åtminstone att jag haft svårt att prestera på topp för GP om jag visste att jag redan skrivit på för Aftonbladet, typ.

EN SOM INTE lär har svårt att visa att Frölundas ledning gjort fel är Elias Fälth.

Som en av de bäst betalda fick backen inte spela klart sitt treårskontrakt i Göteborg, utan tvingades lämna efter guldet förra våren.

Det måste vara den allra bästa tändvätska som finns.

JAG TROR INTE att Brynäs kommer att bli en lika svår motståndare för Frölunda som Skellefteå var. Visst, det finns likheter – med en riktigt vass kedja där Oskar Lindblom och Kevin Clark under grundserien hittade nätet 45 gånger.

Jag vet en kedja som garanterat är sugen på att gnaga sig in under utrustningen.

FRÖLUNDA HAR FÖR övrigt 11,76 procents utdelning i powerplay under slutspelet – ett av tio försök i mål, sämst av alla lag!

Dessutom är boxplayet nere på usla 76,19 procent, sjua av tio lag. Och trots den statistiken i special teams är Frölunda ett av fyra lag i semifinal.

Tänk om – eller när – powerplay plötsligt fungerar igen?

TILL SIST: Det har tagit två år att få fram en fällande dom mot hockeyspelaren Jakob Lilja i Malmö tingsrätt.

Två år.

Jag försvarar på inget sätt en crosschecking i en oskyddad nacke, men sporten ishockey har en Disciplinnämnd som sköter bestraffningar.

Och hur många vanliga polisanmälningar för rån, stölder, inbrott och misshandel har lagts ner utan åtgärd under dessa två år?

Hockeyspelare ska inte vara fredade, inte kunna göra vilka dumheter som helst – men jag förutsätter att Hovrätten i nästa steg friar Lilja helt och hållet. Och så har alla i rinken fått en rejäl påminnelse att det inte funkar att uppträda som en idiot – bara för att du spelar hockey.