Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Johan Rylander: Rylander: En VM-resa fylld av tårar och känslor

Att vinna VM är stort. Frågan är om Tre Kronor fattar hur stort det är?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Att Tre Kronor verkligen är folkets lag är inte bara en slogan från Svenska Ishockeyförbundets marknadsföringsavdelning.

När VM-finalen väl avgörs mitt i natten så sitter drygt två miljoner och tittar på TV4. Det är den bästa siffran för kanalen på hela året – och visar att hockey verkligen berör.

När planet från Köln går in mot Arlanda så guidas det av det JAS 39 Gripen som ligger så nära att till och med spelarna blir till sig och börjar filma ut genom rutorna. 

Det är mäktigt – men ingenting mot vad som väntar i Stockholm.

Kungaparet är på statsbesök i Indonesien, men det hindrar inte prins Carl Philip att träffa kungen. Ja, Henke Lundqvist alltså. Som har på sig vit piké med tre blåa kronor och vita sneakers. Jag tror aldrig att det funnits så många gympaskor någonsin i slottet.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är också med – men den som snor uppmärksamheten är lillprinsen Oscar. Han är ungefär så stor att han kan krypa ner i VM-bucklan.

VÄL INNE PÅ Sergels Torg är uppslutningen magisk – och statsminister Stefan Löfven får känna på hur en idrottspublik reagerar på någon som de verkligen inte gillar. Massiva burop, alltså.

Den vreden drabbar förstås inte Henrik och Joel, brödraparet från Järpen. Publiken skanderar Henke, Henke – och jag hade velat se bröderna tas emot på Götaplatsen i hemstaden Göteborg tillsammans med John och Calle Klingberg.

Kanske är det något att tänka på till nästa firande?

NÄR GULDKONFETTIN SINGLAT ner genom luften i Lanxess Arena och den svenska nationalsången skrålats fram av Tre Kronor tillsammans med nedresta fans så kom också tårarna för Henrik Lundqvist.

”Mm. Jag fick tårar av att stå därute med brorsan. Det var faktiskt det här jag drömde om när jag åkte från New York. Det var det här jag drömt om sedan vi var små”, säger Henrik känslosamt.

Joel stod där intill – och stärkt av framgången, av kaptensrollen, av tekningsstatistiken … så tar Frölundas kapten sikte på nästa mål. Han vill till OS i Sydkorea.

"Sista ordet är inte sagt om NHL-spelarna – men jag har kontrakt nästa år och jag vill ju inte bli sämre bara för att det är en ny säsong. Det är liksom en morot för mig att ligga på den här nivån, att försöka ta en plats här.  Jag håller drivet uppe och vill prestera", säger han till GP.

SAMTIDIGT VILL JAG passa på att berömma Rikard Grönborg. Han byggde det här svenska laget för att kunna slå Kanada – och har också visat hur pass mycket det handlar om att vårda relationer.

Tror ni att 19 NHL-spelare sagt ja om de inte haft förtroende för förbundskaptenen? Dessutom är det ett genidrag att sätta Joel Lundqvist som kapten. Du får en ledare som aldrig ger sig – och hur många tror att Henrik tackat ja till spel, om inte brorsan funnits med och dessutom övertalat?

TILL SIST: Jag tror att VM är det nya OS.

Det är här världens bästa lirare kommer att samlas, oavsett hur NHL kommer att försöka matcha med World Cup. Tiderna förändras hela tiden och det gäller att anpassa sig.

Även under ett magiskt dygn fyllt av känslor.