Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rutiner triggar spelarna inför bronsmatchen

Energidepåerna är så gott som tomma och besvikelsen över den missade finalplatsen stor. Hur gör man då för att ladda om? De svenska spelarna lutar sig mot över hundra år gamla psykologiska rön.

Nålen på energimätaren har nått det röda fältet och den mentala varningslampan blinkar ilsket.

I åtta VM-matcher på 14 dagar har de svenska handbollsspelarna misshandlat sina kroppar och i semifinalen mot Frankrike kom ett tungt slag för insidan av huvudet.

Det är tur att spelarna reagerar som Ivan Pavlovs hundar.

Inte så att de börjar dregla under taktikmötena, men tack vare rutinerna fram till avkast kan de lura sina egna kroppar och huvuden.

- Ja, gud ja, det gör man. Någon kanske skulle säga: "Det sitter inte i det och det sitter inte i om man har flyttat maten en kvart", men samtidigt vet man att det är det som gör att man gör sig klar till match. Det är nu det gäller, säger Isabelle Gulldén.

Till och med en medieträff kan göra sitt för att spelarna ska bli redo för match.

- Så är det verkligen. Även om man inte hela tiden tänker Holland, Holland, Holland så har man det i bakhuvudet. Ska jag gå på stan i dag, behöver jag vila, behöver jag cykla av mig matchen? Man tänker nästan bara match när man är här, säger Gulldén.

"Ger trygghet"

Ledarstaben gör allt för att spelarna ska känna igen sig inför matcherna och förbundskaptenen Henrik Signell aktar sig för omkastningar i programmet.

- Rutiner har varit viktigt för oss hela tiden. För det ger trygghet när alla vet vad som gäller. Vi kommer att ha samma rutiner inför den här matchen som inför alla andra och vi vill ha dem på samma tider (räknat i timmar och minuter före match), säger han.

TT: Vad får inte gå fel?

- Det är sömn, mat och teori/taktik.

Mycket kommunikation

Det mesta har flutit på bra under VM men vissa störningsmoment har dykt upp på... vägen.

- Det har varit lite smågrejer med transporter, köer och någon olycka (som hindrat framkomligheten). Om vi hade gått tillbaka lite i tiden så hade det kunnat bli ett irritationsmoment men det känns inte som om det stör oss nu.

Ledarna har gjort allt för att inte laget ska fastna i trafiken.

- Vi försöker att ha så mycket kommunikation som möjligt med chaufförerna. Det har inte alltid stämt men har inte blivit någon katastrof, säger Signell.

Sugna på medalj

Med en match kvar i mästerskapet är frågan vilket av lagen som vill mest och vilket som har tagit mest skada av respektive semifinalförlust.

Isabelle Gulldén är övertygad om att Sverige inte kommer att få någonting gratis.

Att Nederländerna ännu en gång missat möjligheten till ett guld – laget förlorade finalerna i VM 2015 och EM 2016 mot Norge – kommer inte att påverka matchutgången.

- Det tror jag inte. Holland åkte på ganska rejält med stryk mot Norge så det känns som att de kommer att vilja ha revansch för det. Samtidigt var vi väldigt nära och vi är också väldigt sugna på den där medaljen. Jag tror att det kommer att vara två lag som verkligen vill ha bronsmedaljen, säger hon.