Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Baseballegendaren Roy Halladay dog i en flygplansolycka 2017. Bild: Matt Slocum
Baseballegendaren Roy Halladay dog i en flygplansolycka 2017. Bild: Matt Slocum

Roy Halladay gjorde flygplanstunts drogpåverkad innan dödsolyckan

Roy Halladay dog 2017 i en flygplansolycka och nu har rapporter kring vad som egentligen hände släppts.
Där står det att baseballegendaren ska ha gjort stunts med sitt privata flygplan – samtidigt som han var kraftigt påverkad av bland annat amfetamin.

Roy Halladay avslutade sin legendariska baseballkarriär 2013. Hans kanske främsta merit var att han, som blott 20:e pitchern i MLB:s historia, hade ett så kallat "perfect game". Vilket innebär att ingen av slagmännen i motståndarlaget lyckas ta sig till första basen.

2017 dog Roy Halladay efter en flygplansolycka vid den Mexikanska golfen i Florida.

"Vi är förlamade av de mycket tragiska nyheterna om Roy Halladays död. Det finns inte ord att beskriva den sorg som hela Phillies-familjen känner över en av sportens mest respekterade personer någonsin", skrev hans tidigare klubb Philadelphia Phillies i ett uttalande.

Efter sin död valdes Roy Halladay in i Hall of Fame 2019.

Nu, tre år senare, har en 13 sidor lång rapport kring dödsolyckan släppts av USA:s styrelse för nationell transportsäkerhet.

Enligt rapporten har man bland annat kunnat styrka att Roy Halladay var kraftigt påverkad av amfetamin och att han hade tio gånger den mängden som rekommenderas (i läkemedelssyfte) i blodet. Samtidigt ska han även varit påverkad av morfin och andra receptbelagda mediciner.

Gjorde stunts med planet

Planet han flög var av modellen Icon Aircraft A5 och ska ha köpts en månad innan dödsolyckan. I rapporten återfinns även detaljer kring hur han flög planet i samband med olyckan.

Enligt rapporten beskrivs han som en "ivrig pilot" som var känd för att gilla att utföra stunts med sitt plan. Bland annat ska han, bara dagar innan olyckan, ha flugit med planet under Skyway Bridge.

"Att flyga ett Icon A5-plan över vattnet är som att flyga ett stridsplan", skrev han på twitter efter detta.

Vidare framkommer det i rapporten att vittnen, precis innan dödsolyckan, ska ha sett hur Roy Halladays plan ska ha flugit nära kusten och endast omkring en och en halv meter ovanför vattenytan, för att sen kraftigt stiga upp mot skyn. Vittnen ska även uppgett att planet ska ha flugit nära omkringliggande hus.

Till slut ska Halladays plan gjort en sista brant stigning innan det steg ner med nosen före och kraschade ner i vattnet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.