Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg hoppas på SM-guld, men först är det sommarens VM-arrangemang som gäller.
Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg hoppas på SM-guld, men först är det sommarens VM-arrangemang som gäller.

Rospiggarnas starke man slog till på volley

Rospiggarna siktar på att ta tillbaka SM-guldet i speedway – men frågan är hur mycket energi VM-deltävlingen i Hallstavik slukar.

ANNONS
|

Han klippte gräset när första samtalet kom. När nyheten offentliggjordes satt Mikael Teurnberg i bilen i Uppsala, där han var för att träffa sponsorer.

Rospiggarnas alltiallo kommer den här säsongen att få se ännu att en speedwaydröm förverkligas: en VM-deltävling i Hallstavik.

Att orten fyra mil norr om Norrtälje, vars hela befolkning bara räcker till en halvfull arena, står värd för en GP-tävling är för Teurnberg väl så stort som det första SM-guldet som förare 1995 och det som lagledare 2016.

Teurnberg vet fortfarande exakt när han fick börja svara på frågor.

ANNONS

- Det var den 17 november klockan tre. När det började ringa fick jag svälja några gånger och blev blank på ögonen. För det är sanslöst stort, säger han.

"Otrolig stämning"

Solna och Friends arena har haft hand om arrangemanget i fem år.

Det är inte lika modernt i Hallstavik som på fotbollens nationalarena men det har hänt en del sedan Rospiggarnas starke man inledde sin egen karriär. Då saknade omklädningsrummen belysning, han fick tvätta sig i en ho och gräset på innerplan växte fritt.

Den 7 juli kommer det att vara uppdukat för fest i Roslagen och Teurnberg, som gärna ser att det ettåriga avtalet förlängs, är övertygad om att det blir roligare än det har varit de senaste åren.

- Hallstavik är ju mycket mindre men det är en väldigt tät och fin speedwayarena. Folk står i princip inne på banan. Det kommer att bli packat och en otrolig stämning: 10000 i Hallstavik kommer att upplevas som fler än 15000 till 18000 på Friends, säger han.

ANNONS

Funderade inte

Teurnberg leder inte bara organisationskommittén för sommarens stora begivenhet. Han är också ordförande, sportchef, marknadschef och lagledare för Rospiggarnas elitserielag.

Klubben tog guld 2016 och vill ha revansch för semifinalförlusten mot Vetlanda förra säsongen.

Förutsättningarna finns, men VM-deltävlingen konkurrerar både om uppmärksamhet och energi.

- Det tar mycket tid och det jobbas dag och natt. Men det är som en gubbe som lärde mig en gång: "När bollen kommer gäller det att våga slå till på volley, inte ta ned den och fundera för mycket för då går den vidare till någon annan", säger Teurnberg.

TT

Fakta: Premiäromgången

Tisdag: Lejonen–Rospiggarna, Smederna–Dackarna, Vetlanda–Masarna, Västervik–Indianerna.

Fakta: Senaste tio mästarna

2017: Smederna

2016: Rospiggarna

2015: Vetlanda

2014: Vetlanda

2013: Piraterna

2012: Vetlanda

2011: Piraterna

2010: Vetlanda

2009: Lejonen

2008: Lejonen

ANNONS