Markus Rosenberg, till vänster, är motståndare till att införa videogranskningssystemet VAR i allsvenskan.
Markus Rosenberg, till vänster, är motståndare till att införa videogranskningssystemet VAR i allsvenskan.

Rosenberg om VAR: "Tillhör inte fotbollen"

Ett tveksamt bortdömt offsidemål och en straffsituation. Det var två av snackisarna efter det mållösa toppmötet mellan AIK och Malmö. Men trots de omdiskuterade händelserna vill flera av spelarna inte se videogranskningssystemet VAR i allsvenskan.

ANNONS
|

Fotbolls-VM i Frankrike har inneburit en rad uppmärksammade domslut där videogranskningssystemet VAR skapat både förvirring och kontroverser för hur det har använts under matcherna.

I allsvenskan har systemet däremot inte införts ännu. Och trots att det oavgjorda resultatet mellan AIK och Malmö hade kunna bli annorlunda med hjälp av VAR-assistans är både spelare och tränare i Malmö och AIK skeptiska till videogranskning.

- Som VAR utvecklas nu, när linjedomarna aldrig får dra upp flaggan, där man får vänta jättelänge på ett domslut och där det blir tio minuters tillägg efter varje match tycker jag inte att det hör hemma i svensk fotboll, säger Markus Rosenberg.

ANNONS

Malmös tränare Uwe Rösler hävdade efter matchen att hans lag blivit rånade på två poäng på grund av två uteblivna straffar. Trots det vill han inte implementera VAR i allsvenskan.

- Jag är ingen VAR-anhängare och jag försvarar inte VAR för jag tycker att det tar för mycket från fotbollen. Som det används nu börjar det bli löjligt, säger tränaren.

AIK:s anfallare Chinedu Obasi hade ett tveksamt bortdömt offsidemål. Och tränaren Rikard Norling är försiktigt positiv till den nya tekniken.

- Om de förfinar den lite tror jag det kan hjälpa. Det finns både fördelar och nackdelar men jag är redo att testa och se om det blir en positiv skillnad, säger han.

TT

Fakta: VAR – förvirring och klarhet

VAR (video assistant referee) är ett videogranskningssystem som ska underlätta för domarna att ta rätt beslut under match. Om domarna är osäkra på om det är ett korrekt mål, om någon ska få rött kort eller vid straffsituationer, kan de granska händelsen på video innan de tar beslut.

VM i Frankrike är det första mästerskapet på damsidan där VAR används. Men på herrsidan har det assisterande videosystemet använts för landslag i Confederations cup 2017 och VM i Ryssland 2018.

Samtidigt har implementerandet av systemet inneburit en högljudd debatt om hur och när det ska användas. Bland annat skrev den brittiske fotbollsjournalisten Mark Ogden efter finalen i Confederations cup 2017 att den nya tekniken skapar "lika mycket förvirring som klarhet".

Kritikerna menar dessutom att de långa spelavbrotten i kombination med situationer som överanalyseras förändrar sporten till det sämre. Även i årets mästerskap i Frankrike har VAR fått mycket kritik. Bland annat på grund av den stora mängden dömda straffar, ofta efter en handssituation.

Fifa står i sin tur bakom VAR och hävdade efter VM i Ryssland att av 335 VAR-granskade situationer ledde 99,3 procent till korrekta beslut.

Videogranskning finns också i andra sporter som ishockey, rugby och amerikansk fotboll.

ANNONS