Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fanny Roos, här under inomhus-EM i Belgrad tidigare i år, jagar Helena Engmans svenska rekord.

Roos tror på rekordstöt inom kort

Fjärdeplatsen på inne-EM i mars var den bästa placeringen någonsin i ett mästerskap av en svensk kulstöterska. Framgången har tvingat Fanny Roos att lägga om schemat.

Uppladdningen inför årets utomhussäsong kan Fanny Roos inte klaga på. Först satte hon personligt rekord (inomhus) på SM med 17,88, och bara sex dagar senare gjorde hon sitt livs tävling i inomhus-EM i Belgrad.

- Det var väldigt skönt att jag fick ur mig det jag hade i mig. Att jag gjorde min bästa tävling just då, säger Roos.

Hon stötte 18,13 – personligt rekord igen och dessutom en tangering av det svenska rekordet inomhus. Stöten räckte till en fjärdeplats – bäst någonsin av en svensk kulstöterska. Sveriges tidigare bästa placering för kvinnor i ett mästerskap (OS, VM, EM, IVM, IEM) var Eivor Olsons femteplats från EM i Oslo 1946.

Rekordet i sig

Roos är en av tre svenska friidrottare som får chansen i årets första Diamond League-tävling som avgörs i Doha på fredagen. För två år sedan gjorde hon en tävling i Stockholm, men det här blir ändå speciellt.

- Det här blir första som inte är i Sverige, det är väldigt kul att få vara med i en så stor tävling. Hon som vann OS är med, och även hon som vann inomhus-EM, så det är väldigt många bra med, säger Roos.

Utomhussäsongen drar därmed igång lite tidigare än planerat.

- Det känns jättekul, jag har tränat på bra och sedan fick jag veta att jag får åka hit. Jag vill börja med att slå mitt pers på 17,58, och sen försöka stöta längre efter det.

Det svenska rekordet utomhus innehas sedan 2010 av Helena Engman och lyder 18,17. Roos hoppas stöta längre än så – väldigt snart.

- Ja, man vet aldrig nu redan, men jag tror absolut att jag kommer kunna göra det i sommar.

"Ett lyft"

Fanny Roos bytte tränare i höstas, från Per Karlsson till islänningen Vésteinn Hafsteinsson, som även tränar bland andra Daniel Ståhl.

- Jag har tränat bra under väldigt många år, även med min förra tränare. Nu med Vésteinn har jag kört mycket teknik och också blivit starkare. Sedan är det kul att träna med en grupp också, så det är absolut ett lyft, säger Roos.

U23-EM i juli är det största målet i sommar eftersom det blir hennes sista juniormästerskap. Och det en topplacering som gäller.

- Jag siktar absolut på medalj där. Sedan vill jag stöta bra på VM också. Och slå det svenska rekordet.

Först chansen att göra det sista blir fredagens Diamond League-tävling.