Cristiano Ronaldo jublar efter att ha gjort ett av sina två mål i 3–0-segern mot Ungern inför storpubliken i Budapest.
Cristiano Ronaldo jublar efter att ha gjort ett av sina två mål i 3–0-segern mot Ungern inför storpubliken i Budapest. Bild: Bernadett Szabo/AP/TT

Ronaldo historisk inför storpublik i Budapest

Efter en sekund blev han tidernas mesta EM-spelare – med tre minuter kvar blev Cristiano Ronaldo bästa målskytt i EM-historien. Sedan gjorde han ett mål till i 3–0-segern mot Ungern. Därmed fick den regerande mästaren Portugal en smakstart inför nästan 56 000 åskådare – den största publiken i en europeisk fotbollsmatch av dignitet på 15 månader.

ANNONS

Redan när matchen startade skrev Portugals lagkapten och storstjärna Cristiano Ronaldo historia.

Ännu en gång.

Den 36-årige Juventusstjärnan blev då den första herrspelaren genom tiderna att spela i fem EM-slutspel – 2004, 2008, 2012, 2016 och 2021.

Redan innan turneringen var Cristiano Ronaldo den spelare som gjort flest matcher i EM-slutspel – mot Ungern gjorde han sin 22:a.

Men Ronaldo var inte färdig där.

I den 87:e minuten smällde Portugals lagkapten in 2–0 från straffpunkten, vilket förkunnade att han nu är tidernas bästa EM-målskytt med totalt tio fullträffar. Och på tilläggstid rundade Ronaldo sedan Péter Gulácsi och skickade in 3–0.

ANNONS

– Det var en väldigt svår match, men vi lyckades göra tre mål. Det var av största vikt att vinna och få självförtroende med oss från start av turneringen, och nu vill vi fortsätta vinna, säger Cristiano Ronaldo enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tre från rekord

Ronaldo har därmed svarat för totalt 106 landslagsmål – och är därmed bara tre pytsar från att nå iraniern Ali Daei, vars 109 mål är alla tiders rekord på herrsidan.

Kanske når Ronaldo dit redan i sommarens EM. I så fall kan det – på nytt – bli guld värt för Portugal. I så fall som blott andra nation att försvara en EM-titel efter Spanien (2008 och 2012).

Det såg dock länge ut att bli ett kryss.

Portugisiske förbundskaptenen Fernando Santos är kvar efter EM-guldet, och han mönstrade en startelva med sex spelare som var med för fem år sedan – och på bänken satt ytterligare fem.

Men Cristiano Ronaldo och hans lagkamrater såg ut att gå bet på att överlista Ungerns målvakt Péter Gulácsi, lagkamrat med Emil Forsberg i Leipzig, som höll nollan 15 gånger i säsongens Bundesliga – och länge visade att han tagit med sig klubblagsformen till EM.

Slumpmål

Det krävdes ett slumpmål av vänsterbacken Raphaël Guerreiro, via ett försvarsben, i den 84:e minuten för att få hål på Gulácsi – och tysta publiken.

ANNONS

Publiken, ja.

Glädjande eller obehagligt. Välj själva. Det var i vilket fall smått overkligt att se 55 662 åskådare – nästan fullsatt – på Puskás Arena i Budapest. Under coronapandemins tidevarv har vi ju vant oss vid spel inför tomma läktare – eller på sin höjd, på sistone, omkring kvarts- eller halvfulla. Trots att pandemin i allra högsta grad alltjämt pågår har dock Budapest, som enda EM-värd, valt att helt slopa publikrestriktionerna. Men då den den ungerska utrullningen av covid-19-vaccin har varit lyckad så har regeringen meddelat att matcherna kan arrangeras på ett säkert sätt.

Senast en stormatch i Europa spelades inför fullsatta läktare var Europa League-mötet mellan Rangers och Leverkusen den 12 mars i fjol, konstaterar tyska Bild.

Således fick spelarna i Ungern och Portugal för första gången på 15 månader en påminnelse om hur fotbollslivet var före pandemin – alternativt en vink om hur den, förhoppningsvis, kommer att bli efter densamma.

Majoriteten av storpubliken fick jubla i den 80:e minuten när Szabolcs Schön gjorde 1–0 – men det dömdes, helt korrekt, bort för offside.

Sedan klev Portugal, och Cristiano Ronaldo, in i handlingen.

I den knallhårda grupp F spelar även Frankrike och Tyskland.

Fakta: Flest landslagsmål på herrsidan

1. Ali Daei, Iran, 109 mål på 149 landskamper (1993–2006).

2. Cristiano Ronaldo, Portugal 106 mål på 175 landskamper (2003–).

3. Mokhtar Dahari, Malaysia, 89 mål på 142 landskamper (1972–1985).

4. Ferenc Puskás, Ungern, 84 mål på 85 landskamper (1945–1956).

5. Godfrey Chitalu, Zambia, 79 mål på 111 landskamper (1968–1980).

Källa: RSSSF – The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS