Roman Kostomarov lurade döden – visar nu proteserna

Roman Kostomarov lurade döden med nöd och näppe.
Nu visar den ryske OS-guldmedaljören upp sin nya vardag.
”Det är inte lätt”, skriver han till en video på Instagram.

ANNONS
|

Det var i januari som den ikoniske isdansaren uppträdde på en utomhusrink i 20 minusgrader. Kort senare fick han föras till sjukhus där läkarna snabbt kunde konstatera att läget var akut.

En initial lunginflammation hade spridit sig och Kostomarov sattes i konstgjord koma. Blodflödet till bland annat fingrar och fötter var begränsat, när ingenting annat fanns att göra började läkarna amputera. Under samma tid drabbades han av dubbla slaganfall.

Det mesta talade för att Kostomarov, som vunnit ett OS-guld, två VM-guld och tre EM-guld, inte skulle överleva. Men det gjorde han, mot alla odds.

Fick lära sig prata på nytt

I mars vaknade han ur sin koma – han vaknade då till en ny vardag. Vissa saker fick han lära sig på nytt, som att prata, äta och gå. Och det hela verkar gå ganska bra.

ANNONS

I ett inlägg på Instagram skickar han nämligen en hälsning – och visar upp sina nya benproteser.

”Det är inte lätt. Mentalt eller fysiskt – minst sagt! Men låt oss gå vidare! Det svåraste ligger fortfarande framför oss! Men det var inte lätt", skriver han till en video från när han cyklar på en träningscykel.

Relationen till Vladimir Putin

Kostomarov är gift med isdansaren Oksana Domnina, tillsammans har de två barn. För sina framgångar under karriären hyllades han bland annat av Rysslands president, Vladimir Putin. Kostomarov uttryckte sedan sitt stöd för Putin senast i samband med att landet inledde sitt invasionskrig i Ukraina.

LÄS MER:Roman Kostomarov drabbad av dubbla slaganfall

LÄS MER:OS-guldmedaljören Roman Kostomarov har fått foten amputerad

LÄS MER:Roman Kostomarov uppges vårdas i respirator – uppträdde i 20 minusgrader

ANNONS