Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Westberg, närmast kameran, skriver autografer efter segern mot Norge – eller förbereder hon lördagens frågesport? I bakgrunden med ryggen mot kameran: roliga gruppens andra medlem Hanna Blomstrand.

Roliga gruppen ordnar mental återhämtning

Åttondelsfinalen mot Slovenien blir den sjätte matchen på nio dagar. Handbolls-VM är ett mästerskap i återhämtning. På Sveriges program: sömn, behandling, massor av mat – och lite skoj.

Hur firar man en skrällseger mot guldfavoriten Norge? Varför inte med en stor protein- och kolhydratdryck?

Det är kort mellan matcherna i handbolls-VM och kropparna måste få sitt.

Tiden mellan gruppfinalen mot Norge i Bietigheim-Bissingen och åttondelsfinalen mot Slovenien på söndag kväll i Leipzig läggs i huvudsak på näringsintag, sömn och behandling.

Men under den nära 50 mil långa tågresan ska även mästerskapets frågesportsmästare utses.

- Det kan vara skönt att tänka på något annat ibland. Vi får skrika ut frågorna i kupén, säger Hanna Blomstrand.

Blomstrand och Johanna Westberg utgör "roliga gruppen" och har ansvar för att inte lagkamraterna dör hotelldöden.

- Jag kommer faktiskt inte ihåg hur vi kom med i den men jag vill säga att det var laget som utnämnde oss. Jag tror nog att jag är ganska påhittig och Hanna är väldigt kreativ, säger Westberg.

Går all-in

Aktivitetsduon skrev inför mästerskapet en packningslista med fem saker lagkompisarna skulle ta med sig på VM-resan. Under uppladdningen i Trollhättan användes ett rep för att binda samman de tävlande under ett pepparkakshusbygge. Resten av listan är hemlig men föremålen används till diverse lekar under tiden i Tyskland.

Det får dock inte gå till överdrift.

- Det är svårt när vi har så mycket matcher för vilan är också viktig. Och om det blir för mycket tror jag faktiskt att det blir lite tråkigt: "äh, ska vi samlas nu igen?". Jag tror att det är bättre att vi går all-in lite färre gånger, säger Westberg.

Få skador

För att hålla kroppen i trim mellan matcherna tar flera spelarna hjälp av det medicinska teamet.

- Det är olika mjukdelsbehandlingar. Det kan vara massage, det kan vara djupa nålar, det kan vara strömbehandling. Vi har en kylmaskin också. Allt för att få snabbare återhämtning av muskulaturen och för att spelarna ska vara matchfärdiga igen inom 24 timmar, säger fysioterapeuten Anders Broström.

Tillsammans med medarbetarna i den medicinska staben är han en av anledningarna till att laget i stort sett är fritt från skavanker.

- Peppar, peppar, det har gått väldigt bra hittills. Och det är en nyckel till framgång, att vi kan hålla oss skadefria, säger läkaren Per Lindblom.

Gillar sushi

En annan av Lindbloms och Broströms arbetsuppgifter är att se också till att spelarna får i sig nog mycket näring. De äter upp till sex mål mat om dagen.

I stort sett fungerar det problemfritt.

- Som handbollsspelare äter man mycket för att man ska äta. Det hade kanske emellanåt varit enklare att trycka i sig något som är lite godare eller lite mer av en favorit men man får försöka äta den mat som serveras. Man har kanske inte hungerkänslan varje måltid men maten är okej. Jag skulle kanske hellre äta sushi men det är ingen mästerskapsmat, säger Nathalie Hagman.