Fridolina Rolfö (i mitten) under måndagens träning inför VM-kvalmatchen mot Georgien på Gamla Ullevi.
Fridolina Rolfö (i mitten) under måndagens träning inför VM-kvalmatchen mot Georgien på Gamla Ullevi. Bild: Adam Ihse/TT

Rolfö om Barcelona: "Väldigt annorlunda"

När Europas bästa fotbollsklubb ringer är det bara att tacka och ta emot. Men flytten till Barcelona har inneburit en stor omställning för Fridolina Rolfö.
– Det är väldigt annorlunda mot hur jag har haft det tidigare, säger anfallaren.

ANNONS

Efter många års europeisk dominans från franska Lyon tillhörde fotbollsvåren 2021 Barcelona. Den spanska klubben tog hem ligan, cupen och som grädde på moset: Champions League-titeln efter förkrossande 4–0 i finalen mot Chelsea i Göteborg.

När en ny säsong nyligen startade hade ett redan starkt Barcelona blivit ännu vassare, genom tre prestigevärvningar: Irene Paredes, Ingrid Engen – och Fridolina Rolfö.

Lovord från tränaren

Att klubben valde att hämta Rolfö från tyska Wolfsburg säger det mesta om hur högt aktad den svenska anfallaren är ute i Europa.

– Rolfö ger laget bredd. Hon kan spela i alla tre positioner i anfallet. Det är en kvalitetsforward, sade nye tränaren Jonatan Giráldez i en intervju med SER i inledningen av säsongen.

ANNONS

Konkurrensen är dock stenhård i ett lag fyllt av offensiv stjärnglans. Dessutom är spelsättet ett annat än hon är van vid.

Barcelona tiki-taka-fotboll, ett snabbt kortpassningsspel med mycket rörelse, är vida känt i fotbollsvärlden. Inte desto mindre kräver det tid att anpassa sig till.

– Det går snabbt, det är väldigt tekniskt och det är väldigt annorlunda mot hur jag har haft det tidigare. Men för mig är det väldigt roligt att vara i den miljön där det är mycket tekniskt, säger Fridolina Rolfö.

– Om man jämför med Wolfsburg så har man där ett mer rakare spel, det går snabbare och är lite mer mot det hållet vi har jobbat mot i Sverige, där vi också är lite rakare. I Barcelona är det mer sidledspassningar, det handlar om att vända på spelet och hitta tillfällen att gå. Och färre touch. Så det är den största skillnaden.

"Väldigt hög teknisk nivå"

Hon har inlett de två första ligamatcherna på bänken, men stått för fina inhopp. Hemma mot Granadilla fick hon nöja sig med en stolpträff, men borta mot Real Betis kom första målet när den vänsterfotade 27-åringen dunkade in ett högerskott i bortre krysset.

Den första tiden i nya klubben har allt som allt varit toppen, säger hon.

ANNONS

– Det har bara gått tre veckor, men det har varit en rolig början. En ny typ av fotbollskultur och mycket att ta in. Men en väldigt häftig och inspirerande miljö att befinna sig i, säger Fridolina Rolfö.

Det var tufft att ta en plats i Wolfsburg också, säger hon. Men i Barcelona är det än trängre i startelvan.

– Det är tuff konkurrens i alla toppklubbar. Men i det här laget är det absolut andra spelartyper, som tekniskt sett är på en väldigt hög nivå. Och det finns många på min position, så jag ser det som en rolig utmaning för att utvecklas. Men just nu är det väldigt inspirerande.

Fridolina Rolfö under fredagens VM-kvalmatch borta mot Slovakien.
Fridolina Rolfö under fredagens VM-kvalmatch borta mot Slovakien. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fakta: Fridolina Rolfö

Född: 24 november 1993 (27 år), i Kungsbacka.

Position: anfallare.

Klubb: Barcelona.

A-landskamper/mål: 56/18.

Tidigare klubbar: IFK Fjärås, Tölö, Jitex, Linköping, FC Bayern München, Wolfsburg.

Främsta meriter: OS-silver 2021 och 2016, VM-brons 2019. U19-EM-guld 2012. SM-guld med Linköping 2016. Seger i svenska cupen med Linköping 2014 och 2015. Tysk ligamästare med Wolfsburg 2020. Tysk cupmästare med Wolfsburg 2020.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS