Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Johan Rogestedt blev diskad efter att ha kvalificerat sig för EM-final på 1500 meter. Nu har man lämnat in en protest mot beslutet.

Rogestedts chock – efter finalglädjen

Johan Rogestedt, 23, från Stenungsund jublade efter att ha gått till EM-final på 1500 meter. Men sedan kom vändningen – han diskvalificeras efter att juryn bedömt att svensken knuffat en motståndare.

Svenske Johan Rogestedt låg länge illa till i heatet på 1500 meter under EM i Amsterdam. Men mot upploppet kom han tillbaka starkt – och ryckte åt sig en tredjeplats med tiden 3:40:59.

Det innebär att han kvalificerade sig för final – och glädjen var stor i det svenska lägret.

Men sent under torsdagskvällen kom en kalldusch. I den officiella statistiken dök ”DQ” upp bredvid 23-åringens namn. Rogestedt hade blivit diskvalificerad.

Svensken bedöms av juryn ha obstruerat spanske David Bustos strax före mållinjen – men trots det är det Belgiens landslag som anmält Rogestedt.

Anledningen är att belgaren Isaac Kimeli går vidare vid en diskvalificering av Rogestedt.

Efter beskedet om att EM-finalplatsen glidit svensklägret ur händerna var det besviket.
– Han diskas för att han trycker ut spanjoren i fällningen. Men anledningen är att tysken (Homiyu Tesfaye) passerar spanjoren och Johan, som bromsas, inte får någon löpväg, säger landslagsledaren Johan Wettergren till TT.

Han menar att diskningen är helt felaktig.
– Ja, vad sjutton. Det är jättemärkligt. Det är inte ens spanjoren som protesterar, utan det är Belgien som lämnar in en protest, säger Wettergren.

Sverige har nu lämnat in en motprotest.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.