Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Roger Federers miljardklipp – efter avslutade Nike-samarbetet

För tre år sedan avslutades Roger Federers långvariga samarbete med Nike. I en twittertråd skriver journalisten Joe Pompliano att Federers nya samarbeten har gjort honom ännu rikare.

I över 20 år hade den schweiziske superstjärnan Roger Federer ett kontrakt med Nike och var ett stort affischnamn för företaget. Men 2018 valde Nike att inte förlänga avtalet med Federer.

Som följd av detta skrev Federer i stället på ett kontrakt med den japanska klädtillverkaren Uniqlo. Kontraktet var på tio år med ett värde på cirka 2,6 miljarder kronor. I avtalet fanns två detaljer som stack ut: Att kontraktet skulle fortsätta att gälla även om han slutar spelar tennis och att kontraktet bara gällde för kläder – inte skor.

Federer var världens sjunde bäst betalda idrottare 2020

Federer kunde således bära Uniqlo-kläder men spela i skor från ett annat märke. Efter att ha fortsatt med Nike-skor upptäckte han sedan den schweiziska skotillverkaren On som han skrev på ett kontrakt med.

Som en del av det avtalet ingick aktier för tre procent i företaget. Två år senare värderas On till tio miljarder dollar – något som betyder att värdet för Federers aktier motsvarar cirka 2,64 miljarder svenska kronor. Ett riktigt miljardklipp för Federer, med andra ord.

2020 var Roger Federer världens sjunde bäst betalda idrottare, enligt Forbes. Då tjänade stjärnan 758 miljoner svenska kronor – vilket kan jämföras med ettan på listan Conor McGregor som drog in cirka 1,5 miljarder svenska kronor.

LÄS MER: Listan: Världens tio bäst betalda idrottare 2020

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.