Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Robin Söderling: ”Googlade sätt att begå självmord”

Han var en av världens bästa tennisspelare med en serve och en forehand som ytterst få kunde försvara sig mot.
Men utanför planen gick Robin Söderling en ännu tyngre kamp.
– Jag hade googlat olika tillvägagångssätt att begå självmord, säger han i ”Sommar i P1”.

Robin Söderling var på väg mot den absoluta toppen i tennisvärlden. Eller rättare sagt, han var redan där. År 2009 och 2010 var det bara Roger Federer och Rafael Nadal, två av tidernas bästa spelare, som kunde stoppa svensken från att ta hem Grand Slam-turneringen French Open.

År 2011 besegrade Robin Söderling världssexan David Ferrer för att plocka hem titeln i Swedish Open. Den perfekta uppladdningen inför US Open som gick bara månaden senare.

Men faktum var att perfekta förberedelser var raka motsatsen av vad Robin Söderling hade.

Panikattacker

I sitt sommarprat i Sommar i P1 öppnar tennisstjärnan från Tibro nu upp om den psykiska ohälsan som gjorde att han sista tävlingsslag kom redan vid 27 års ålder.

– Jag hade en konstant, malande, gnagande ångest. Satt stilla i vår lägenhet och tittade tomt rakt fram utan att förstå, fick panikångest över minsta rörelse eller ljud. När posten skramlade i brevinkastet och sedan dunsade på hallmattan flög jag upp och fick en panikattack så stark att jag sedan sjönk ihop på golvet. Om telefonen ringde blev jag så rädd att jag skakade, säger han i ”Sommar i P1”.

LÄS MER: Recension: Robin Söderling, Sommar i P1

En av de bättre dagarna gick han i genom sin sökhistorik på datorn och upptäckte någonting obehagligt.

– Då upptäckte jag i min sökhistorik i datorn att jag googlat på olika tillvägagångssätt för att begå självmord. Minns inte ens att jag tänkt tanken, men tydligen hade jag varit där och vänt. Jag hade aldrig någonsin velat dö, men allt var bättre än detta liv som var en skenande färd ner i ett ändlöst brinnande inferno, säger Söderling.

”Ett självupptaget psykfall”

Ett stort stöd under den jobbiga tiden var hustrun Jenni, även om Robin Söderling själv inte förstår hur hon kunde orka med förhållandet under de jobbigaste perioderna.

– Jag fattade inte hur Jenni orkade stå ut med mig: Ett självupptaget psykfall som först satte sin sport främst, och sen sig själv. Även fast jag var sjuk så skäms jag över min självupptagenhet och vad jag sa. När hon någon gång påpekade att det var jobbigt för henne och att hon inte mådde bra av att se mig så här, så skrek jag tillbaka: ”Du kanske vill byta med mig då, om du nu tror att jag mår så jävla bra”. Jag bad aldrig om hjälp, och fick därför ingen. Jag skulle klara detta själv, säger Robin Söderling i Sommar i P1.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.