Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Robertson segrade igen

En repris från i fjol. Återigen var det Phil Robertson och hans team China One Ningbo som fick kliva upp på prispallen efter en spännande final i matchracingseglingarna. – Det är här på Marstrand vi presterar som bäst, att segla här toppar verkligen vår lista, säger Phil Robertson

Lördagens final blev ett laddat mästarmöte. Phil Robertson vann tävlingen på Marstrand förra året, då den var en direkt avgörande VM-final, mot Taylor Canfield som har två VM-guld i matchracing bland meriterna. Och under lördagen fick de mötas igen. Återigen besegrade Robertson från Nya Zeeland Canfield från Amerikanska Jungfruöarna med 3-0. 
Robertson och hans team China One Ningbo – bestående av 
Will Tiller, 
Stewart Dodson och James Wierbowski ledde den första seglingen från start till mål. Race två var jämnare med Canfield i täten vid första rundningsmärket. Det nyzeeländska laget jagade tätt bakom och när båtarna möttes på den första kryssen hade Robertson tagit över taktpinnen. Vid nästa rundning lyckades Robertson trycka bort Canfield och skaffa sig en liten lucka som han sedan utökade fram till mål.

– Väderförhållandena var goda och det var lagom mycket vind. Det var roligt, men stundtals råkade vi ut för en del tekniska utmaningar, säger Phil Robertson. 

En rättvis seger

En jämn start i race tre slutade med Robertson i överläge. Canfield kom tillbaka och gick om på väg upp för banan. Men på nästa ben fick Canfield problem med att skota in sitt försegel vilket kostade mycket fart. Robertson tog täten och när det nyzeeländska laget passerade mållinjen stod det klart att de lyckats försvara sin titel.

– Det har verkligen varit en grym insats från alla i laget hela veckan. Vi gjorde bra starter i finalen och tog vara på de tillfällen vi fick för att pressa Canfield. De gjorde ett misstag i sista matchen men har annars seglat riktigt bra i regattan. 

Han fortsätter berätta att han och teamet körde på med samma fokus och taktik som i fjol, ett framgångsrecept som ännu en gång fick dem att gå segrande ur tävlingen.

– Det är exakt samma team som då, men vi har blivit så mycket tightare och det är roligt att se. Allt flyter på bättre och bättre.

Nya Zeeländaren bor i Göteborg tillsammans med flickvännen, som han träffade på Marstrand i samband med tävlingarna i fjol.

– Jag älskar att bo här och jag tillbringar många helger här ute på Marstrand. Jag kan nästan börja säga att det är mitt hemmavatten nu. Därför känns det extra bra att få vinna här. Vi har mycket stöd på plats, det skulle jag säga är nyckeln till vår framgång.

Revanschlusten räckte inte

Motståndarna, som suktat efter revansch det senaste året klev i land med näsorna ovanför vattenytan, trots att besvikelsen var ett faktum.

– Vi kämpade hårt för att ta oss till final och är såklart besvikna, men de seglade helt enkelt bättre än oss idag, säger Taylor Canfield.

I Matchen om tredjepris slog Ian Williams (GBR) Pieter-Jan Postma från Nederländerna med 2-1. Robertson drygar nu ut sin ledning i världscupen tack vare dagens seger. Nästa deltävling i World Match Racing Tour är Match Cup Russia i Sankt Petersburg 1-6 augusti. Världscupen avgörs i Kina i november. Men innan dess har Phil Robertson och hans team en intensiv sommar framför sig med tävlingar runt om i Europa.

– Vi stannar här ytterligare ett tag. The fleet racing World Championship äger rum nästa vecka. Då har vi ytterligare en chans att vinna här ute igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.