Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Han vill inte bara bli STCC-mästare. Han vill bli den bäste mästaren genom tiderna. Ingen har sedan starten av STCC genomfört en säsong på den höga nivå som Robert Dahlgren nu gjort. Arkivbild.

Robert Dahlgren vill bli bäste STCC-mästaren

Han vill inte bara bli STCC-mästare. Han vill bli den bäste mästaren genom tiderna. Ingen har sedan starten av STCC genomfört en säsong på den höga nivå som Robert Dahlgren nu gjort.

På fredagen kan Robert Dahlgren bli mästare redan dagen innan de avslutande racen på Mantorp. Det finns bara en enda kvarvarande utmanaren, Fredrik Ekblom. Och han måste göra det omöjliga.

Att göra det omöjliga

Han måste prestera på en nivå långt utöver det vanliga för att ens ha en teoretisk chans att hindra den ständige tvåan Dahlgren från att kliva upp överst på prispallen. Matematiskt är det möjligt, men praktisk är det omöjligt.

Det krävs ett fulländat kval och att Dahlgren sedan nollar alla tre loppen på lördagen.

Och ingen ska tro att Robert Dahlgren tänker slå av på takten. För han jagar inte bara mästerskapet. Han jagar också epitetet att bli den bäste STCC-mästaren genom alla tiderna. Ingen annan förare har sedan starten 1996 varit så stabil i sina topplaceringar över säsongen.

Att slå Flashens rekord

Sett till snittet av placeringspoäng i samtliga race under en säsong, där så lågt snitt som möjligt är bäst, är den bäste föraren genom tiderna Jan "Flash" Nilsson. Säsongen 1997 hade han ett placeringssnitt på 2,41 över hela säsongen.

Inför den sista tävlingshelgen har Dahlgren i år 2,14.

- Nu har jag något att satsa på. Det skulle vara häftigt att slå rekordet, säger Robert Dahlgren.

Och "Flashen" är inte ledsen om rekordet ryker.

- Rekord är till för att slås. Jag unnar honom verkligen det här, hälsar han.

Ska Dahlgren klara det måste den sammanlagda placeringspoängen bli 8 eller lägre (tillexempel 2-3-3) i de tre återstående loppen.

Skulle placeringspoängen bli 5 (till exempel 1-1-3 eller 1-2-2) eller lägre går han under 2,00.

- Det vore underbart.

Att vinna teammästerskapet

Flera andra bataljer ska också avgöras på Mantorp.

• Segern i teammästerskapet som i och med det nya reglementet blivit intressant på nytt. Volkswagen dealer team leder med 588 poäng före PWR Racing - SEAT dealer team 547. Skillnaden är 41 poäng. På Anderstorp tog PWR in 28 poäng.

• Årets rookie Fredrik Blomstedt ligger fyra på 198 poäng. Han har 19 poäng upp till trean Johan Kristoffersson som inte kör på Mantorp. Blomstedt har tagit mer än 25 poäng på alla tävlingshelger hittills och siktar på pallen.