Robel Fsiha stängs av i fyra år för dopning

Löparen Robel Fsiha stängs av i fyra år för dopning, det skriver SVT. Dopningsnämndens ordförande Åke Thimfors säger till kanalen att svensken ska ha tagit testosteron.

ANNONS
|

I början av februari kom nyheten att terränglöparen Robel Fsiha testats positivt för dopning. Även B-provet var positivt och nu skriver SVT att löparen stängs av i fyra år.

24-åringen vann Sveriges första EM-guld i terränglöpning i december 2019.

Dopningsprovet som hade spår av otillåten substans lämnades i november 2019 och sedan februari har han varit avstängd i väntan på dom.

LÄS MER:Robel Fsiha fast i dopningstest

Fsiha kan överklaga domen

Beslutet om avstängning togs enligt SVT i måndags och dopingnämndens ordförande Åke Thimfors säger till kanalen att den förbjudna substansen Fsiha hade i kroppen är testosteron.

– Det är en sådan substans som vid utgångspunkt leder till avstängning i fyra år. För att komma ifrån det krävs det att man visar för dopingnämnden att man inte har fått i sig det avsiktligt. Han har inte lyckats bevisa det, säger hon.

ANNONS

Thimfors säger till SVT att beslutet om avstängning i fyra år var enhälligt av nämndens sex ledamöter.

Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till SVT:

– Nu får Robel ta sitt straff och vi får konstatera att vi ska lämna tillbaka ett EM-guld till någon som förtjänar det bättre.

Fsiha kan överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden, innan 1 juni.

Avstängningen gäller från den 5 februari och fyra år framåt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS