Rissveds skrällvann i mountainbike

Jenny Rissveds, 22, vann ett historiskt guld i mountainbike - trots haveri med cykeln och en krasch på träning. - Det är helt sjukt, jag fattar inte. Jag vann just OS, det är helt jävla sjukt, säger hon i Viasat.

|

Till OS kom Jenny Rissveds som färsk U23-världsmästare och skulle se och lära för att satsa allt på kortet Tokyo 2020.

Det verkade inte överhuvudtagetvara Jenny Rissveds plan.

Cykelhaveri och skada

I OS-loppet fickbekymmer hon problem med kedjan inledningsvisoch var tvungen att hoppa av cykeln.

- Vi var väldigt oroliga där. För det första visste vi inte vad det var, om det bara var kedjan som hoppat eller var den av? Sen är det mentalt jobbigt att bli omkörd av alla tjejer, säger Viasats expertFredrikKessiakoff.

Huvudpersonen egna tankar när hon lade upp kedjan var:

-"Fan", säger hon till TT.

Rissveds hade dessutom inlett Rio-vistelse med en krasch.

- Jag kom hit för en vecka sedan. Första träningen i onsdags började jag med en fet krasch och fick sy tio stygn. Jag var lite rädd efter det, men redan på torsdagen var jag tillbaka igen, säger hon till Viasat.

- Jag gillar den här banan egentligen, men det är mycket press på OS, OS är speciellt.

Trots haveriet med kedjan låg Rissveds i den klunga som jagade ledarenLinda Indergand från Schweiz. Klungan kom ikapp ochRissveds gjorde ett ryck. Schweiziskan Jolanda Neff och polskan Maja Wloszczowska, silvermedaljör i Beijing,jagade ikapp.Men då drog Rissveds ifrån igen.

Den 22-åriga MTB-cyklisten från Falun hade till slut bara polskan kvar i ryggen. I fem och ett halvt varv följdes de åti loppet på den nästan 30 kilometer långa banan, som var sex varv totalt.

Var nära London

Trots sin unga ålder har Jenny Rissveds länge varit en framgångsrik MTB-cyklist, med bland annat EM-guld 2013, och var nära att få en OS-plats redan för fyra år sedan. Då gick platsen till Aelxandra Engen, som slutade på en sjätteplats.

Rissveds var världssexa före OS-loppet.

När rycket på den krokiga banan kom såg Rissvedssåg honbokstavligt talat ostoppbar ut.

Cykeln höll. Cyklingen höll.

-Jag chansade i första klättringen, där kände jag att jag hade bättre flyt. Sen visste jag att det var en tredjedel av varvet avklarat så det var bara att köra, säger Rissveds.

Vann i lugn och ro

Jenny Rissvedsvar yngst i startfältet.

- Jag känner mig så himla liten här. Alla här är så rutinerade. Den här säsongen har varit helt sjuk.

Rissveds hade gott om tid att ta in känslorna när hon trampade in guldet på stadion. Hon släppte styret och knöt näven i luften innan hon korsade målgången, en och en halv timme efter starten. Hon vann med 37 sekunders marginal över tvåanMaja Włoszczowska. Bronset knepCatharine Pendrel från Kanada.

På prispallen, till tonerna av nationalsången, kunde hon inte hålla tillbaka tårarna.