Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Rissveds kamp: konkurrenten dog

22-åriga Jenny Rissveds väg till OS-guld har inte alltid varit spikrak. Hon såg sin konkurrents dödskrasch på banan. - Jag tänker på henne varje dag och jag jobbar fortfarande mycket med det, sade hon i en intervju med DT.

Den nyblivna OS-medaljören Jenny Rissveds berättade i en öppenhjärtig intervju med Dalarnas Tidningar att hon jobbar mycket med sin mentala del. Hon sätter så stor press på sig och när resultaten uteblir har hon lätt att börja tvivla på sig själv.

Tackar sin mentala tränare

22-åringen har jobbat med sin mentala tränare Rune Gustafsson sedan 2011.

-  Det går upp och ner i det mentala, men utan den press jag sätter på mig själv hade jag inte kommit dit jag är i dag. Samtidigt är det en balansgång, sade hon i intervjun.

Sommaren 2014 var en av Jenny Rissveds värsta dagar i livet. På en världscuptävling i Frankrike såg hon holländskan Annefleur Kalvenhaar, dödskrascha under tidskvalet i sprinten.

- Jag tänker på henne varje dag och jag jobbar fortfarande mycket med det. Nära in på händelsen spelades bilden upp i huvudet hur det såg ut, hela händelseförloppet, men nu försöker jag mer tänka på positiva saker runt henne, när allt var bra. Men det ska till ganska lite för att det ska rubbas och det tar nog ett tag innan jag känner mig helt okej med det. Jag har bara Rune att tacka för att jag kan ta mig igenom sådana här saker, sade Jenny Rissveds till DT.

Hyllas för sin mentala styrka

Efter det har Rissveds sagt att hon och flera cyklister kämpar för att svårigheten ska minska för att öka säkerheten för de tävlande.

När hon cyklade hem ett OS-guld hyllades hon för sin mentala styrka av Visats cykelexpert Fredrik Kessiakoff.

- Jenny har en förmåga att komma över alla små motgångar som uppstår. Hon hade loppet, hon hade det under kontroll. Hon tittar aldrig tillbaka. Hon gör kör sitt race, säger han till Viasat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.