Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Alex Norén och Henrik Stenson var med och vann Ryder Cup tidigare i höst. Arkivbild.

Risk att Norén och Stenson missar Hills igen

Nästa år krockar Europatourtävlingen utanför Göteborg med PGA-tourfinalen på East Lake. Med andra ord: Ju sämre Alex Norén och Henrik Stenson spelar i USA, desto större är chansen att de kommer till Sverige.

Spelschemat för Europatouren 2019 släpptes tidigare i veckan och den blågula tävlingen på Hills har fått såväl nytt namn som nytt speldatum. Nordea Masters har blivit Scandinavian Invitation, samtidigt som Europatouren har tagit över arrangörskapet från Lagardère, och 22–25 augusti är dagarna som den svenska golfpubliken ska anteckna i almanackan.

Risken finns dock att Alex Norén och Henrik Stenson missar tävlingen för andra året i rad. Samtidigt avgörs nämligen Fedex Cup-slutspelets penningstinna Tour Championship på East Lake, dit de 30 bästa spelarna på PGA-touren kvalificerar sig.

Hoppet om att stjärnduon – som i år slogs ut i den nästa sista tävlingen – kan spela på Hills lever alltså. Men deras deltagande kommer i så fall troligen bli klart endast med några dagars varsel.

"Ingen kan garantera"

Stenson sätter fingret på dilemmat:

"Datumet för Scandinavian Invitation är bättre än förra året, helt klart. Eftersom tävlingen ligger mot East Lake, och det är hård konkurrens att ta sig dit, så finns det ju helt klart förutsättningar för att spelare som missar Tour Championship kan ta sig till Göteborg. Det svåra är ju att ingen kan garantera medverkan i nuläget", skriver han i ett sms till TT.

Fredrik Lindgren, Nordenansvarig på Europatouren, konstaterar att det bara är att vänta och se vad som händer.

- Om de (Norén och Stenson) spelar bra i USA så kan de vara på East Lake. Det vi siktar på är att göra ett väldigt bra event, sedan får vi se vilka spelare som kommer, säger han.

- Alex och Henrik har gjort oerhört mycket för att öka intresset för sporten i Sverige, så det är klart att vi vill ha dem med. De vill ju spela i Sverige, men nu ser spelschemat ut som det gör och det fanns inga andra alternativ.

Skilda prissummor

Den totala prissumman i Scandinavian Invitation ligger kvar på 1,5 miljoner euro och vinnaren får en sjättedel av kakan, motsvarande drygt 2,5 miljoner kronor. Det kan jämföras med bonusen på smått ofattbara 15 miljoner dollar – cirka 135 miljoner kronor – som samma vecka tillfaller totalvinnaren i Fedex Cup-slutspelet.