Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

RIK fruktar ny ekonomisk smäll

För tre år sedan var RIK ett telefonsamtal bort från rekonstruktion. Efter genomgånget ekonomiskt stålbad fruktar klubben en ny smäll.  – Chockhöjs hyran är konkursen nära, säger Carl-Magnus Källfelt.

Han är ordförande i den anrika klubben sedan tre år och har under den tiden haft ekonomin som främsta fokus.
– Samtalet jag ringde var till tingsrätten för att avboka mötet om rekonstruktion. I sista stund fick vi ekonomisk hjälp från våra medlemmar och lyckades hålla näsan över vattenytan, säger Carl-Magnus Källfelt.

Ständigt gnetande

Tiden som följde beskriver han som oerhört tuff. Med stenhårt arbete och ekonomiskt stöd från medlemmar och sponsorer har underskottet på drygt två miljoner kronor resulterat i ett nolläge. RIK:s ledning har i dag koll på det ekonomiska läget.

– Det vill säga att vi har koll på utgifterna. Men det är fortfarande ett dagligt gnetande där vi vänder på slantarna för att få verksamheten att gå ihop. Vi skulle behöva få fart på intäkterna, säger han.

Lika länge, sedan hösten 2014, har RIK:s styrelse haft vetskap om att deras matcharena Lisebergshallen ska rivas för ett ge plats åt Västlänken. 

LÄS OCKSÅ: Franzéns ilska: "Känns som att man skiter i RIK faktiskt"

Inte hänt något

Klubbledningen fick av kommunen veta att den ska få tillgång till ersättningsarena – men inte när och inte var.

– I sak har det inte hänt någonting – vi vet inte mer nu än vad vi gjorde för tre år sedan. Jag har förståelse för att Västlänken politiskt är en svår och komplex fråga som handlar om betydligt mer än vårt behov av arena, säger han och fortsätter:

– Men samtidigt tycker jag att det är svagt och bedrövligt att politikerna inte gett oss någon form besked. Det är respektlöst mot vår verksamhet och skapar oro, säger han.
Som GP berättat talar mycket för Prioritet Serneke arena på Kviberg kan bli RIK:s nya matcharena redan nästa säsong.

LÄS OCKSÅ: Jonas Ransgård (M): "Staden måste be Redbergslid om ursäkt"

Kan bli dyrt

Det kommunala bolaget Gotevent och Serneke har inlett förhandlingar. Kruxet för RIK är det kan bli väldigt dyrt – upp mot fem gånger mer än vad RIK betalar för att spela match i Lisebergshallen.

– Det blir dråpslaget – det finns inte en chans att vi klarar av det, då är vi tillbaka i samma läge som vi var för tre år sedan med en hotande konkurs. Därför måste vi få hjälp.
Källfelt tycker att det är kommunen skyldighet att stå för hyran så länge RIK måste spela i en ersättningsarena – vilket lär handla om minst fem år.

– Det är kommunen som sparkar ut oss – vi har inte bett om att lämna Lisebergshallen. Det här ställer till det enormt för oss. Vi har inte ett korvöre att bidra med, säger han.

Men i en annan arena kan det kanske bli billigare?

– Vi har stött och blött olika alternativ, det finns inget vettigt som passar alla inblandade. Proritet Serneke arena fungerar bra för oss under en period. Men då måste vi hjälp – det är för sent för politikerna att prata om det kan bli för dyrt, då har man inte förstått allvaret för oss, betonar Källfelt.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.